Društvo

DPN: Dozvoliti medijima da pitaju

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je javne funkcionere, posebno najviše državne zvaničnike, da ne uskraćuju novinarima pravo da pitaju.
DPN: Dozvoliti medijima da pitaju
Portal AnalitikaIzvor

"Podsjećamo ih da su dužni da odgovore na sva naša pitanja,  bez obzira na to za koji medij izvještavamo.Novinari predstavljaju javnost, a ukoliko se funkcionerima i drugim pojedincima ne dopada, ili su lično nezadovoljni izvještavanjem pojedinih medija ili novinara, treba da se obrade ombudsmanima tih redakcija ili Medijskom samoregulatornom tijelu", ", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da portparolka Državnog tužilaštva  na pres konferenciji  saopštila da Glavni specijalni tužilac iz privatnih razloga ne želi da odgovori na pitanje lista “Dan” , čime je diskriminisala taj medij, ali I javnosti uskratila odgovor na neka veoma važna pitanja. 

"Ne ulazeći u lične razloge GST, očekujemo  da ima jednak tretman prema novinarima a  da o ličnim razlozima obavjesti samoregulatorna tijela", kaže se u saopštenju.

DPNCG protestuje i zbog učestale prakse onemogućavanja novinara da na pres konferencijama postave više pitanja, posebno kada se radi o veoma ozbiljnoj temi,  kakva je bila vanredna konferenciji Tužilaštva u nedjelju. 

Portal Analitika