Crna hronika

Odbjegli Ivan Vujović uhapšen u Njemačkoj

Postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica i na osnovu razmjene obavještajnih podataka, Federalna policija grada Kleve u Njemačkoj je u blizini granice sa Holandijom, na autoputu A3, juče lišila slobode Podgoričanina Ivana Vujovića (29).
Odbjegli Ivan Vujović uhapšen u Njemačkoj
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je, kako podsjećaju iz Uprave policije, 24. decembra 2015. godine pobjegao iz ZIKS-a – Zatvora Bijelo Polje sa izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina i šest mjeseci zbog krivičnog djela ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a na koju je osuđen presudom Višeg suda u Podgorici od 03. marta 2011. godine.

Međunarodna potjernica za Vujovićem raspisana je odmah nakon bjekstva, na osnovu Naredbe direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i pribavljene saglasnosti Ministarstva pravde.

- Naime, odmah nakon bjekstva, službenici Sektora kriminalističke policije su preduzeli niz mjera i radnji sa ciljem pronalaska i lišenja slobode Ivana Vujovića, kojom prilikom je utvrđeno da je ovaj bjegunac ilegalnim putem napustio Crnu Goru, zbog čega je i raspisana međunarodna Interpolova potjernica za njim. Po raspisivanju međunarodne potjernice nadležne službe Sektora kriminalističke policije su, u koordinaciji i saradnji sa nadležnim Osnovnim državnim tužilaštvom iz Bijelog Polja, otpočeli predmet ciljane potrage kodnog naziva „BPBLOK“, u okviru kojeg su preduzimane opsežne i vrlo intezivne operativne aktivnosti ciljane potrage, u cilju lociranja traženog lica i njegovog lišenja slobode. Najintenzivnije operativne aktivnosti vršene su putem međunarodne policijske saradnje, posredstvom NCB Interpol Podgorica, sa određenim brojem zemalja članica Interpola, a posebno sa Srbijom, Hrvatskom, Njemačkom i Holandijom, kojom prilikom je razmijenjen veliki broj operativnih informacija u oba smjera i izvršen veliki broj operativnih provjera u više zemalja. Na osnovu prikupljenih saznanja, utvrđeno je da se Vujović najvjerovatnije krije na teritoriji Srbije, odnosno Beograda, te je međunarodna policijska saradnja, koja je trajala od samog momenta bjekstva, ostvarivana sa kriminalističkim službama Srbije, kojom prilikom je utvrđeno da je Vujović u više navrata registovan na video nadzoru više različitih objekata na teritoriji Beograda - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Tokom saradnje kriminalističke policije Crne Gore i nadležnih policijskih službi Srbije, na osnovu razmijenjenih operativnih informacija, krajem januara 2016. godine izvršeno je lociranje Vujovića u Beogradu, kojom prilikom je on u posljednjem trenutku izbjegao lišenje slobode, nakon čega je promijenio adresu skrivanja u Beogradu.

U saradnji sa pomenutim službama kriminalističke policije Srbije, naša policija je došla do saznanja da je Ivan Vujović pribavio i da koristi više lažnih hrvatskih ličnih isprava koja su glasila na imena: Vinko Bilić i Igor Heberling.

Tom prilikom je, objašnjavaju iz policije, na lažnim ličnim ispravama pokušao da izmijeni lični opis nošenjem naočara za vid i puštanjem brade i kose.

0711vujovic2

O lišenju slobode Ivana Vujovića u Njemačkoj obaviješteno je naše Ministarstvo pravde, koje će u što kraćem roku nadležnim organima Njemačke uputiti zahtjev za izručenje lica Crnoj Gori.

Portal Analitika