Abiznis

Aukcija obveznica 14. novembra, svi se uzdaju u banke i štediše

Aukcija državnih obveznica vrijednih 100 miliona eura obaviće se 14. i 15. novembra na Montenegroberzi, a prema unaprijed utvrđenim pravilima smatraće se uspješnom ukoliko se realizuje 40 odsto emisije. Drugim riječima, ako se prikupi 40 miliona eura.
Aukcija obveznica 14. novembra, svi se uzdaju u banke i štediše
Portal AnalitikaIzvor

Obveznice se emituju u ukupnoj količini od 10.000 obveznica, sa rokom dospijeća 15.11.2020. godine. Ovo je drugi put da se država zadužuje na domaćem tržištu kapitala.

Budući na ranija iskustva, kao sigurni kupci državnih obveznica, koje su po pravilu najsigurnije hartije od vrijednosti, se pominju banke, al ii građani koji štede novac u komercijalnim bankama.

Naime, ako se zna da je prinos na obveznice četiri odsto, a kamata na štednju  maker duplo niža, onda je jasno zbog čega ova emisija ima veliki potencijal da uspije.

Naime,  depoziti u bankama su u julu 2016. godine iznosili 2.741,9 miliona eura, i bilježe rast od 4,4% na mjesečnom nivou, dok u odnosu na jul 2015. godine bilježe rast od 10,7%. U ročnoj strukturi ukupnih depozita na kraju jula najveće učešće od 52,9% imali su depoziti po viđenju, dok su oročeni depoziti činili 46,9% ukupnih depozita. Interesantno je da su depozti ya oko 300 miliona eura veći od odobrenih kredita što je rijetkost u svjetskim okvirima. 

Nominalna vrijednost jedne obveznice je 10.000 eura a u aukciji , kao što je već pomenuto, mogu učestvovati i građani. P.Z.

Objavljujemo i amortizacioni plan isplate vlasnicima obveznica:

obveznice

 

Portal Analitika