Politika

CP: Ulazak u Vladu sa četničkim vojvodama je jednak Vladi čiji je mandatar Radovan Karadžić

''Crnogorski pokret je više puta isticao da je iracionalna vezanost za Rusiju velikog broja građana Crne Gore usud koji je Crnu Goru već mnogo puta koštao kroz istoriju'', navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.
CP: Ulazak u Vladu sa četničkim vojvodama je jednak Vladi čiji je mandatar Radovan Karadžić
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski pokret u saopštenju navodi da sljepilo prema ulozi Rusije na prostorima Balkana može i danas da košta Crnu Goru njene Budućnosti. 

''Od ubistva vladara, do gubitka države. Pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti i obilna novčana pomoć u predizbornoj kampanji nijesu dali očekivane rezultate. Sada Moskva pokušava iskoristiti novouspostavljeno, interesno savezništvo sa Ankarom kako bi se preko pojedinaca promijenila izborna volja bošnjačkog biračkog tijela, koje je jasno glasalo za opciju nastavka politike koju su čelnici stranke, kojoj su poklonili svoj glas, vodili do sada. A to je snažna podrška evroatlanskim integracijama Crne Gore i otklon od prosrpskih i proruskih opcija. Crnogorski Bošnjaci su dali ogroman doprinos nezavisnoj Crnoj Gori, prepoznavši da je samo nezavisna Crna Gora okvir u kojem mogu ostvarivati svoju slobodu i zaštitu etničkih i ljudskih prava. Crnogorci su se, tradicionalno, uvijek odnosili prema bošnjačkoj naciji sa punim respektom, ne dijeleći ih od sebe. O tome svjedoče svi članovi i simpatizeri Crnogorskog pokreta. Zato sebi dajemo za pravo da i sada možemo javno upozoriti svoje sugrađane, Bošnjake, kada smo sigurni da se pokušavaju pritisci koji idu na štetu i bošnjačkog naroda, i crnogorskog naroda, i cijele Crne Gore'', ističe se u saopštenju.

Kako iz CP navode, živimo u vremenu kad se bez trunke obzira obećava građanima 20 milona radnih mjesta, kada riječi ne obavezuju više nikoga. 

''Nasjedati na obećanja onih koji su spremni na sve da bi ostvarili svoje ciljeve, greška su koja može koštati sve nas i našu đecu budućnosti. Pominjanje devedesetih prošlog stoljeća i ko se borio protiv velikosrpskog nacionalizma i ugroženosti Bošnjaka, od strane nekih članova Glavnog odbora BS, a paktirati sa onima kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić nacionalni heroji, ne govori baš o dosljednosti. Crnogorski pokret čine pojedinci koji su se nedvosmisleno borili protiv ugroženosti Bošnjaka u to vrijeme i koji i danas, za razliku od prevrtljivih političkih prvaka, koji su više puta mijenjali ćurak, stavljajući sebe iznad svega,  nemaju nikakav lični interes. To dokazujemo time što nemamo nikave prinadležnosti od bilo koga, niti bilo kakve lukrativne veze sa političkim partijama ili državom'', govori se u saopštenju.

Kako dalje navode Bošnjaci su imali najmanje dvije opcije na izborima. 

''Nijesu odabrali opciju koja je podržala proteste DF-a i drugih opozicionih stranaka (Bošnjačka demokratska zajednica), već opciju koju zagovara vrh Bošnjačke stranke i koja je opredjelila Crnu Goru ka NATO i EU integracijama. Učestvovati u manjinskoj vlasti kojoj bi DF davao podršku, za što postoji pritisak unutar Glavnog odbora BS, nije ništa drugo do iznevjeravanje svojih birača. Nema ništa čestito u toj ponudi. Ona je jednokratna sa ciljem da se razvlasti Milo Đukanović, kao najveći problem srpskih stranaka i njihovih satelita u preuzimanju vlasti u Crnoj Gori, i da se isposluje referendum čija bi demokratičnost bila obesmišljena ruskim novcem i mešetarenjem svim mogućim sredstvima. Nakon toga bi, vjerovatno, DF oborio vladu i u kratkom roku bili bi zakazani novi izbori. Gotovo smo sigurni da bi u tom slučaju bošnjački narod poslužio za jednokratnu upotrebu, nakon čega bi izgubio značaj za one koji mu nikada nijesu bili naklonjeni'', navodi se u saopštenju.

Oni vjeruju da će prevladati politika vrha BS, jer bi bilo koji drugi scenario bio ekvivalentan ulasku u Vladu čiji je mandatar, kako govore, Radovan Karadžić ili Ratko Mladić.

''Takođe nije moguće ubjeđivati svoje članove, od strane nekih članova Glavnog odbora BS, da su takozvane građanske partije štitile Bošnjake u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, kad one sklapaju koalicije sa dijelom DPS-a koji je ostao dosljedan Miloševićevoj politici (SNP) i do juče desnom rukom četničkog vojvode Mandića (P. Danilović). Dlaku su promjenili ali se nikada nijesu odrekli one politike koja ih je formirala kao ljude i političare. Vjerujemo da će prevladati politika vrha BS jer bi, kako to napisa u jednoj svojoj kolumni Andrej Nikolaidis, ulazak u Vladu sa četničkim vojvodama ili uz njihovu podršku, kako zagovaraju neki članovi Glavnog odbora BS-a, bilo isto kao ući u Vladu čiji je mandatar Radovan Karadžić ili Ratko Mladić'', zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Portal Analitika