Abiznis

Iz budžeta za penzije dotirano 117 miliona

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih deset mjeseci ove godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 117,2 miliona EUR.
Iz budžeta za penzije dotirano 117 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) su Danu saopštili da je deficit te institucije zaključno sa oktobrom uvećan za 3,58 miliona EUR, u odnosu na deficit koji je Fond imao za deset mjeseci prošle godine.

"Za finansiranje izdataka na osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih deset mjeseci prošle godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 113,62 miliona EUR, ili 34,86 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO", kazali su iz Fonda.

Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbijeđuju iz opštih prihoda budžeta.

"Za prvih deset mjeseci ove godine, izvorni prihodi Fonda PIO iznose 209,98 miliona EUR i u finansiranju izdataka učestvuju sa 64,18 odsto. Od ukupno ostvarenih izvornih prihoda 209,15 miliona EUR čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok ostali prihodi Fonda iznose 0,84 miliona EUR", objasnili su iz Fonda. (Mina)

Portal Analitika