Društvo

CRVENI ALARM: Obilne padavine i moguće nepogode u centralnom dijelu države

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju objavio je i za danas crveni meteoalarm, za centralnu Crnu Goru, uz upozorenje da se očekuju obilne padavine u jutarnjim, a naročito u noćnim satima.
CRVENI ALARM: Obilne padavine i moguće nepogode u centralnom dijelu države
Portal AnalitikaIzvor

U upozorenju se navodi da će na području centralne Crne Gore očekuje jaka kiša i da će pasti 50 litara po kvadratnom metru- u roku od 12 sati.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.

"Umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina će biti biti u jutarnjim, a naročito noćnim satima. Osim na krajnjem sjeveru i ponegdje na primorju, očekuju se umjerene do obilne količine kiše. Vjetar povremeno umjeren do jak južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura vazduha od 10 do 21 stepen", navodi se na sajtu Zavoda.

Meteoalarm je servis, u operativnoj funkciji od 23. marta 2007., koji objedinjuje službene prognoze opasnog vremena u Evropi. Kroz taj servis najave nacionalnih meteoroloških službi postaju jednostavne, razumljive i lako dostupne javnosti.

Servis koristi simbole i bojom kodirane karte i pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Evrope. Upozorenja se daju za sljedeće pojave: jake kiše s mogućnošću poplava, žestoke grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplotne talase, šumske požare, maglu, snijeg ili ekstremne hladnoće sa mećavom, lavine, kao i velike obalne plime.
Svaka zemlja na karti je kodirana bojom koje predstavljaju četiri nivoa upozorenja: crvena predstavlja najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narandžasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje.

"Operativna izrada upozorenja za Crnu Goru počela je 17. oktobra 2012. Upozorenja se izrađuju za tri regije koje se razlikuju po svojim klimatološkim obilježjima i dio su cjelokupnog  meteoalarm sistema za Evropu", piše na sajtu Zavoda. P.Z.

Portal Analitika