Politika

Biserko: Crna Gora na strani koja je štiti od balkanskih lomova

Otvoreni eksponenti ruske politike u Srbiji traže da se pitanje Srba u Crnoj Gori internacionalizuje, ali u sljedećem koraku mogu tražiti i autonomiju na sjeveru države. Ipak, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočava opredjeljenje Crne Gore za NATO savez neće biti dovedeno u pitanje, smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Biserko: Crna Gora na strani koja je štiti od balkanskih lomova
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Šta će se promijeniti u odnosima između Srbije i Crne Gore nakon hapšenja srpskih državljana na dan crnogorskih izbora, bez obzira što je iz obje države potvrđeno da vlast u Srbiji sa tim nema nikakve veze?

BISERKO: Nije reč samo o odnosima na nivou vlasti, već generalno o odnosu prema Crnoj Gori. Nedavni događaji su pokazali da je Srbija gledala na njih s ironijom, ili čak i podsmehom. Uopšte, samostalnost Crne Gore nikad nije do kraja prihvaćena. Čak i kad formalno prihvataju tu činjenicu odmah kreće priča o Crnoj Gori kao mafijaškoj državi. Sadašnja situacija u Srbiji se u mnogim krugovima tumači kao delo crnogorske mafije. Srbija i Crna Gora su se našle na crvenoj liniji na suprotnim stranama. Crna Gora je mudro stala na onu stranu, ili sferu uticaja koja dugoročno predstavlja kišobran koji će je štititi od lomova kroz koje je Balkan uvek prolazio.

POBJEDA: U kojim snagama u Srbiji crnogorska opozicija, koja se deklariše kao prosrpska, ima podršku? Andrija Mandić i Milan Knežević pisali su premijeru Srbije navodeći da su izloženi ,,neviđenoj političkoj i medijskoj satanizaciji i progonu“ Mislite li da je pismo poslato na pravu adresu sa koje će im stići pomoć?

BISERKO: Pre svega, u partiji na vlasti, i uglavnom čitavom političkom okruženju sa manje ili više naglašenim negativnim odnosom prema Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, srpskim Crnogorcima u Beogradu. Ali takođe i u kulturnim i intelektualnim krugovima. Kao što sam rekla, najveći deo elite nikada do kraja nije prihvatio crnogorsku nezavisnost

POBJEDA: Da li možemo reći da je prošlo vrijeme kada je Vlada Srbija bila mjesto za rješavanje problema Srba iz regiona ili je nastupila samo kratka pauza? Prije desetak dana Nenad Popović, koalicioni partner SNS-a, pozvao je Vladu Srbije da formira ,,specijalno radno tijelo koje bi se bavilo zaštitom Srba u Crnoj Gori“ uz ocjenu da je zadatak tog tijela i da ,,internacijalizuje to pitanje“. Popović je ocijenio i da su Srbi ,,najugroženija etnička zajednica u Evropi“. O čemu se tu radi?

BISERKO: Generalno, Srbi u regionu su taoci Beograda i njihov položaj u susednim zemljama u velikoj meri je uslovljen beogradskom politikom, odnosno instrumentalizacijom Srba za pretenzije za koje možemo reći da su sada ipak iluzija. Međutim, upravo je instrumentalizacija Srba devedesetih za ratne ciljeve Beograda stavila Srbe u nezahvalan položaj, jer i dalje ne pokazuju lojalnost prema svojoj matič- noj državi. Srbi se teško mire sa manjinskim statusom i poku- šali su da u svim susednim zemljama obezbede status konstitutivnog naroda, još uvek imaju takve pretenzije u Crnoj Gori.

POBJEDA: Koliko je jak uticaj Rusije u Srbiji i preko kojih struktura u Srbiji pokušavaju da utiču na regionalna dešavanja?

BISERKO: Rusija je duboko involvirana u dešavanja u Srbiji, ne samo s tzv. mekom moći već i na mnogo konkretnije načine. Vezivanje Srbije u okviru raznih formi vojnih aktivnosti – vežbe koje su toku, uključivanje Srbije u humanitarnu pomoć Siriji, zatim već od ranije energetska vezanost Srbije za Rusiju (ceo energetski sistem je u rukama Rusa). To su važni aspekti ruskog uticaja u Srbiji. Kad se tome još doda i korumpirana elita koja je i finansijski vezana za Moskvu, onda se taj uticaj multiplicira. Treba dodati i tradicionalne veze Srpske pravoslavne crkve sa ruskom crkvom. Rusija je sve prisutnija i na polju kulture, interpretaciji prošlosti i s jakim naglaskom na pravoslavlje i slavensko bratstvo. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika