Politika

Da li je Moskva loše izvela prevrat u Crnoj Gori?

Mutna priča o špijunaži, diplomatiji i intrigama na Balkanu ukazuje na to da tajne službe Rusije podižu svoje napore do neviđenog stepena.
Da li je Moskva loše izvela prevrat u Crnoj Gori?
Portal AnalitikaIzvor

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori 16. oktobra obilježila je nevjerovatna priča: bezbjednosne službe Crne Gore su uhapsile 20 srpskih državljana koji su navodno pripremali napad na razne državne institucije te večeri, dok su saop- štavani rezultati izbora. Među uhapšenima je bio penzionisani srpski general, koji je takođe bio vođa desničarskog nacionalističkog pokreta sa sjedištem u Novom Sadu. Nevjerica, pa dokazi Neposredna reakcija iz Srbije bila je nevjerica sa slabo prikrivenim podsmijehom. Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatra žio je dokaze, a mnogi iz crnogorske opozicije, koju u velikoj mjeri čine srpska manjina Crne Gore, tvrde da su službe bezbjednosti premijera Mila Đukanovića sprovele lažnu operaciju državnog udara kako bi učvrstio svoju pobjedu.

Dva dana kasnije, specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić poručio je da bi bio jako srećan da otkrije sve dokaze koje su njegovi istražitelji prikupili i da je ,,masakr bez presedana“ bio spriječen ovim hapšenjima. Otkriveno je više detalja o planiranom napadu: plan je bio da nekoliko pojedinaca uđe u skupštinsku zgradu u glavnom gradu, Podgorici, u uniformama elitnih bezbjednosnih službi Crne Gore i pokori stražare unutra. Oni bi onda otvoriti vatru na nenaoružane pristalice opozicije koje su se okupile ispred parlamenta čekajući izborne rezultate. Na kraju, oni bi kidnapovali premijera i izbore proglasili nevažećim, ili nekako proglasili pobjedu. Do tog trenutka, Đukanovićeva vladajuća Demokratska partija socijalista već bi osvojila ubjedljivu većinu glasova i krenula u pregovore neophodne za vladajuću koaliciju.

Patrušev u Beogradu

Ubrzo je Nikolaj Patrušev, bivši šef bezbjednosnih službi i sadašnji šef Savjeta bezbjednosti Rusije, stigao u Beograd. Da li je njegova posjeta povezana sa protjerivanjem onih koji su ličili na ruske agente? Skoro zaboravljena priča o izbornoj intrigi u maloj balkanskoj zemlji od 600.000 stanovnika vaskrsava umiješanost velike Rusije u zavjeru sa potencijalno globalnim posljedicama. Crnogorski izbori su bili uokvireni namjerom Đukanovića, koji je na referendumu obezbijedio nezavisnost zemlji, da nastavi evroatlantske integracije za svoju zemlju.

A glasanje je bilo mnogo više od pokušaja dobijanja simboličnog mandata: Crna Gora je završila pregovore o pristupanju sa NATO-om u maju ove godine, a sada treba crnogorski parlament da ratifikuje sporazum. Ako vlast osvoji opozicija, ulazak Crne Gore u NATO se ne bi desio. (Članice NATO-a, zauzvrat, očekuju da će ratifikovati pristupanje Crne Gore do prolje- ća naredne godine.)

Spriječen skandal?

Ali, kolika je vjerovatnoća da Rusija u stvari stoji iza neuspjelog puča? Dostupni dokazi, iako posredni, na to ukazuju. Vrlo je dobro poznato da ruske obavještajne službe drže srpske na povocu. Manje poznato je da je povodac počeo da popušta odnedavno. Jedan kolega koji dobro poznaje Balkan mi govori da ruski špijuni agresivno prate strance u Beogradu i okolini. Premijer Vučić do sada nije uradio ni- šta da pokuša da obuzda to ponašanje. Prava priroda Patruševe posjete Beogradu je u srcu stvari. Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša  Stefanović tvrdi da put nije bio iznenađenje - da je unaprijed dobro isplaniran i to je bila rutinska državna posjeta visokog ruskog funkcionera.

Zvanični razlog njegove posjete, bio je da se razgovara o potpisivanju memoranduma predloženog za bezbjednosnu saradnju. Ruski poslovni dnevnik Komersant, možda iznenađuju- će osporava tu tvrdnju, i objavluje da je pravi cilj ,,neo- čekivane“ posjete Patruševaa da ,,razgovara“ povodom slučaja Crne Gore i da ,,spriječi skandal u srpsko-ruskim odnosima“. Komersant napominje da je Patrušev održao odvojene sastanke iza zatvorenih vrata sa Stefanovićem, ministrom spoljnih poslova, premijerom, pa čak i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je prošle nedjelje da razgovore sa Vašingtonom smatra besmislenim. Imajući u vidu da Rusiju vode špijunske službe, a otvorena komunikacija smatra se nepotrebnom, intrige se vraćaju na velika vrata, a tim prostorom Putin neprikosnoveno vlada. (Damir Marušić - Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika