Svijet

Dolar pao zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je zabilježila najveći pad od jula, što je posljedica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Dolar pao zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u
Portal AnalitikaIzvor

Dolar je prošle sedmice oslabio prema euru 1,5 odsto, pa je kurs evropske valute porastao na 1,1145 USD.

I u odnosu na japansku valutu dolar je pao 1,5 odsto, pa mu je cijena skliznula na 103,1 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice oko 1,4 odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak od jula.

Prije desetak dana se taj indeks kretao oko najviših nivoa u devet mjeseci, ali posljednjih dana je pod pritiskom neizvjesnosti ishoda američkih predsjedničkih izbora 8. novembra.

Ankete pokazuju da je trka između demokratskog kandidata Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa vrlo tijesna, a tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.

Zbog toga je dolar pod pritiskom, dok jačaju valute, poput švajcarskog franka, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

"Ulagači su oprezni strahujući od rezultata najnovijih anketa. U takvim okolnostima, franak je postao vrlo privlačan ulagačima", kazao je direktor u firmi Merk Investments, Axel Merk.

Posljednjih sedmica na finansijskim tržištima politika je zasijenila ekonomske teme, pa su ulagači gotovo sasvim zanemarili prošlosedmičnu sjednicu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), kojoj bi inače posvetili puno veću pažnju.

Poruke Feda su ipak bile da privreda stabilno raste, dok se inflacija približava ciljanom nivou od dva odsto.

Na jačanje ekonomije ukazali su u petak i podaci da je u SAD-u u oktobru broj radnih mjesta povećan 161 hiljada, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula sa pet na 4,9 odsto. Pritom su porasle i prosječne satnice.

Zbog toga je sve izvjesnije da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope.

Mina biznis

Portal Analitika