Crna hronika

Katnić: Organizatori nacionalisti iz Rusije (FOTO, VIDEO)

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić izjavio da je da su organizatori pokušaja terorističkog napada 16. oktobra dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije, koji su, kako je kazao, smatrali da se vlast u Crnoj Gori ne može smijeniti na izborima, već samo nasilno.
Katnić: Organizatori nacionalisti iz Rusije (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je na prostoru Crne Gore, Srbije i Rusije bila formirana kriminalna grupa koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16.oktobra i da liši života premijera Mila Đukanovića.

On je ponovio da su prikupili dovoljno dokaza i na konferenciji za novinare prikazali trominutni film u kojem se vide materijalni dokazi, odnosno razno oružje koje su im, kako je rekao Katnić, dostavile kolege iz Srbije. Sa njih je skinuta oznaka tajnosti.

06fotodokazituzilastvo

Žice, žileti, vojnička uniforma, palice, motorole za komunikaciju, lisice, praćke, sprejevi i dronovi su među predmetima koje je Tužilaštvo zaplijenilo, čime se osujećeni planovi kriminalne organizacije.

 

Ovaj dokazni materijal, kako su pojasnili tužioci, pribavljen je u saradnji sa istražnim organima Srbije i služiće u toku krivičnog postupka.

"Dokazi su bili na teritoriji Srbije, sada su u Crnoj Gori, ali o tome detaljnije ne mogu da govorim", kazao je Katnić.

Katnić je kazao da su dva lica iz Rusije kontartirala jedno lice koje je okrivljeno u ovom slučaju da organizuje kriminalno djelo i da su dali novac da se na teritoriji Srbije organizuje kriminala grupa od 500 članova. On je dodao da u ovom trenutku nemaju dokaze da iza ovog plana stoji država Srbija.

"Osim ljudstva sa teritorije Srbije, kriminalci su pripremali da ubace i obučeno ljudstvo iz drugih država, koje može da se suprotstavi 2.000 policajaca. Za njih je spremano 50 komada automatskog oružja i municije. Srbija i Crna Gora uspjele su da iskontrolišu srećom to oružje i spriječe pakleni naum", kaže Katnić.

Naveo je i da je posrijedi moćna organizacija, te da će proces istrage će biti kompleksan i opsežan.

"Nema dokaza da je država Rusija umiješana u ovo i nastavićemo saradnju sa ruskim kolegama. Posrijedi su, dakle, nacionalisti. Njihov cilj je bio zaustavljanje Crne Gore na putu evroatlantskih integracija. Dva lica iz Rusija su pozvala jedno lice koje je okrivljeno u ovom predmetu da organizuje određen broj ljudi za realizaciju terorističkog čina. Licima iz Srbije su predložili plan, što su ovi prihvatili. Specijalno tužiliaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala, ali se to ne može koristiti kao dokaz, niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili negdje drugo, ja to ne znam", rekao je Katnić.

06tuzilastvopress2Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je demantovao da se radi o isceniranom događaju, ističući da tužilaštvo neće podleći pritiscima političara i medija te da se ne stavljaju ni na čiju stranu, već na stranu Ustava i zakona.

Stanković je kazao da su se na objašnjenje odlučili jer se u javnosti pojavilo mnogo netačnih i zbunjujućih navoda.

"Mi smo tu da vas obavijestimo o onome što je moguće. Ne sporimo da javnost može da kritikuje, ali mi se ne stavljamo ni na čiju stranu i niko nas ne može uvući u rasprave", istakao je Stanković.   

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović potvrdio je da su još neka lica učestvovala u kreiranju i realizaciji kriminalnog plana.

"Istraga će se definitivno proširiti, ali iz interesa istrage nije uputno o tome govoriti", precizirao je Čađenović.

Lider pokreta "Otpor beznađu" Marko Milačić bio je akter verbalnog incidenta na pres konferenciji. Milačić se tokom presa sporečkao se nepoznatim čovjekom, pitajući ga: "Da li ste vi iz Uprave policije?" Na intervenciju Katnića situacija se brzo smirila, a nakon konferencije za novinare dva policajca su uzela izjavu od Milačića.

1234

Foto: PR Centar Twitter

Portal Analitika