Društvo

Edukativni izlet na Skadarsko jezero za osnovce

NVO Green Home organizovala je izlet na Skadarsko jezero za učenike drugog razreda osnovne skole Štampar Makarije i trećeg razreda osnovne škole Pavle Rovinski iz Podgorice.
Edukativni izlet na Skadarsko jezero za osnovce
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete NP Skadarsko jezero bio je da se djeca upoznaju sa bogatstvom flore i faune Skadarskog jezera kao i značaja njihove zaštite i očuvanja. Djeca su posjetila Centar za posjetioce na Vranjini, krstarila jezerom, a takođe su imala priliku da  vide simbole Skadarskog jezera: pelikane, kormorane, bijelu čaplju, lokvanje..

Skadarsko jezero osim sto posjeduje vrlo važne biodiverzitetske vrijednosti takođe ima i ambijentalnu i kulturnu vrijednost. Stoga, vrlo je važno raditi na edukaciji djece, pa i odraslih kako bi se sačuvalo jezero onako kako jeste i smanjile nelegalne aktivnosti na jezeru koje, ako nastave ovim trendom dovešće do smanjenja biodiverziteta i dalje devastacije prostora.

U narednom periodu građanima će biti dostupan priručnik „Pravni aspekti zaštite NP Skadarsko jezero“ koji će na jednostavan način prikazati kako svaki gradjanin može prijaviti nelagalnu aktivnost na jezeru.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Podrška dugoročno održivom upravljanju Nacionalnim Parkom Skadarsko jezero“ koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme, CEPF.

Portal Analitika