Abiznis

Dolar pao zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta je ove sedmice zabilježila najveći pad od jula, što je posljedica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD.
Dolar pao zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Dolar je u zadnjih sedam dana oslabio prema euru 1,5 posto, pa je tečaj evropske valute porastao na 1,1145 dolara.

I u odnosu na japansku valutu dolar je pao za 1,5 posto, pa mu je cijena skliznula na 103,10 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je oko 1,4 posto, što je njegov najveći sedmični gubitak od jula.

Prije desetak dana taj se indeks kretao oko najviših razina u devet mjeseci, no posljednjih je dana pod pritiskom neizvjesnosti ishoda američkih predsjedničkih izbora 8. novembra.

Ankete pokazuju da je trka između demokratske kandidatkinje Hilari Klinton i republikanskog Donalda Trampa vrlo tijesna, a tržište preferira Klinton jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trampa mogla izazvati nesigurnost po pitanju vanjske, unutrašnje i ekonomske politike.

Zbog toga je dolar pod pritiskom, dok jačaju valute, poput švajcarskog franka, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

"Ulagači su oprezni strahujući od rezultata najnovijih anketa. U takvim okolnostima, franak je postao vrlo privlačan ulagačima", kaže Aksel Merk, direktor u kompaniji Merk Investments.

(SEEbiz)

Portal Analitika