Svijet

Cipras formirao novu vladu da bi nastavio nepopularne reforme

Nova grčka vlada stupila je juče na dužnost, nakon rekonstrukcije koju je sproveo premijer Aleksis Cipras u namjeri da ubrza nepopularne reforme koje traže grčki kreditori.
Cipras formirao novu vladu da bi nastavio nepopularne reforme
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je prilika za novi početak koji će nam podariti novi, neophodni elan kako bismo pretrčali posljednje metre maratona", slikovito se izrazio premijer Cipras.

Njegova rekonstrukcija vlade nije se odrazila na ključne portfelje. Zadržao je ministra finansija Euklida Cakalotosa, glavnog pregovarača sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te ministre vanjskih poslova i odbrane Nikosa Kociasa i Panosa Kamenosa.

Cipras je iz vlade udaljio protivnike privatizacije i imenovao državnog sekretara za ekonomiju, bivšeg čelnika Grčke agencije za privatizaciju Stergiosa Piciorlasa. Panajotisa Skurletisa, koji je do sada bio zadužen za pitanje privatizacije, premjestio je u ministarstvo unutrašnjih poslova, dosadašnjeg ministra ekonomije Georgesa Statakisa premjestio je u ministarstvo okoline i energetike, a na njegovo mjesto stavio Dimitrisa Papadimitriua.

(index.hr)

Portal Analitika