Turizam

UNKOVIĆ: Usmjeriti turizam na planine, jezera i rijeke

Crna Gora je u periodu od 2010. do 2015. godine imala izuzetno povoljnu razvojnu tendenciju sa prosječnom godišnjom stopom rasta broja turista od 7,5 odsto, što je povoljnije u odnosu na svjetski prosjek (3,8 odsto), evropski prosjek (4,4 odsto) i prosjek zemalja južne Evrope i Mediterana (5,3 odsto), kazao je za Pobjedu prof. dr Slobodan Unković, emeritus beogradskog Univerziteta Singidunum.
UNKOVIĆ: Usmjeriti turizam na planine, jezera i rijeke
Portal AnalitikaIzvor

- Na bazi ostvarenih rezultata u devetomjesečnom periodu ove godine i predviđanja za naredna tri meseca, može se konstatovati nastavak povoljne razvojne tendencije inostranog turizma Crne Gore i u ovoj godini. Predviđamo rast broja stranih turista za pet do šest odsto što bi dalo 1,65 miliona turista. Devizni prihod bio bi sedam do osam odsto veći u odnosu na prošlu godinu- ističe naš sagovornik.

Promjene

On navodi da se očekuju krupne promjene u međunarodnom turizmu u narednih 15 godina kod receptivnih turističkih zemalja, gdje će se glavnina turističkog prometa i dalje usmjeravati prema zemljama toplih mora, planinskih turističkih centara i velikih gradova.

Kako on naglašava, u svijetu se očekuje brzi rast turističkih kretanja prema rijekama i jezerima, spa i velnes centrima, kao i destinacijama ruralnog turizma.

 - Iako će kretanje prema zemljama sa toplim morima i dalje imati važnu ulogu, realno je očekivati brži rast turističkih tokova prema planinskim turističkim centrima i velikim gradovima- tvrdi za Pobjedu prof. dr Slobodan Unković, dekan i suvlasnik beogradskog Univerziteta Singidunum.

Prema ostvarenim rezultatima u osmomjesečnom periodu ove godine i predviđanjima Svjetske turističke organizacije može se očekivati da u ovoj godini broj turista raste za četiri odsto, što bi dalo novih 47 miliona turista u odnosu na prošlu godinu. Za period 2010-2020. godine predviđa se, kako kaže, prosječna godišnja stopa rasta broja turista od 2,8 odsto, što daje 1,36 milijardi turista u 2020. godini.

Kako navodi Unković, Crna Gora je ostvarila dobre rezultate na međunarodnom turističkom tržištu.

 - U prošloj godini realizovano je 1,56 miliona stranih turista, što je za 15,5 odsto više nego u prethodnoj godini. Devizni prihod od turizma u ovoj godini iznosio je 902 miliona američkih dolara, što je niže za 0,5 odsto u odnosu na 2014. godinu. Ove razlike između ostvarenih rezultata turističkog prometa i deviznog prihoda uslovljene su prvenstveno zbog rasta kursa američkog dolara u prošloj godini u odnosu na 2014. godinu. Ovaj rast iznosi 19,2 odsto. To znači da je realni rast deviznog prihoda negdje od 16 do 17 odsto izraženo u eurima- kazao je Unković.

Što se tiče daljeg razvoja turizma u Crnoj Gori, on je mišljenja da treba imati veću podršku od strane države, razvoj svih sektora ove grane.

 - Ovo se posebno odnosi na mjere fiskalne, kreditne i zemljišne politike, kao i obezbjeđenje značajnih ulaganja u promotivne aktivnosti u inostranstvu. Ove mjere trebalo bi posmatrati komplementarno sa stanovišta njihovog dejstva na nivou države kao cjeline kao i lokalnih samouprava. Odnosi se i na dosljednu primjenu koncepcije održivog razvoja i poštovanje svih principa i kriterijuma koji se primjenjuju i u zemljama Evropske unije, s obzirom da je Crna Gora kandidat na putu da postane član ove grupe zemalja. Kad je riječ o strateškim pitanjima budućeg razvoja turizma trebalo bi se osloniti na Master plan razvoja turizma Crne Gore koji je izrađen 2001, a inoviran 2008. godine - ističe Unković.

 Imajući u vidu osnove date u ovom važnom dokumentu, kao i očekivane promjene u međunarodnom turizmu, njegovo je mišljenje da treba pristupiti izradi strategije razvoja turizma Crne Gore za period od 2015. do 2030. godine.

 - Sa realizovanjem velikih infrastrukturnih projekata, a posebno izgradnjom auto-puta Bar-Boljare bitno će se povećati konkurentnost Crne Gore na međunarodnom turističkom tržištu – tvrdi naš sagovornik.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika