Turizam

"Rajaner", "Izi džet" i "Viz er" prevezli oko 240.000 putnika

U Crnoj Gori trenutno su prisutne tri niskotarifne avio-kompanije irski Rajaner (Ryanair Ltd), britanski Izi džet (Easy Jet) i mađarski Viz er (Wizz Air), dok se naredne godine očekuje dolazak još jedne niskotarifne kompanije, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Dolazak tih lou kost (low cost) kompanija je omogućio jeftinija putovanja crnogorskim građanima i uticao na produženje turističke sezone u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz tog Vladinog resora.
"Rajaner", "Izi džet" i "Viz er" prevezli oko 240.000 putnika
Portal AnalitikaIzvor

- Prema statistikama Rajaner, Izi džet i Viz er, su tri od trenutno četiri najveće niskotarifne avio-kompanije u Evropi posmatrano s aspekta broja prevezenih putnika. Od sredine 2013. godine posredstvom tih aviokompanija je na aerodromima Podgorica i Tivat zabilježen promet od 237,7 hiljada putnika- saopštila je Pobjedi savjetnica u Direktoratu za turistički razvoj i standard Ministarstva održivog razvoja i turizma Maja Kovačević.

Od juna 2013. godine je ka Crnoj Gori letove otpočela niskotarifna avio-kompanija Rajaner, a ove godine su letove uvele još dvije lou kost kompanije Izi džet, od posljednjeg vikenda marta i Viz er, koji je počeo da saobraća od 20. avgusta.

 - Ove avio-kompanije nas povezuju sa četiri države -Velikom Britanijom, Belgijom, Njemačkom i Italijom, odnosno sa šest destinacija, posredstvom sedam aerodroma- Londonom (aerodromi Getvik i Stansted), Briselom (aerodrom Šarleroa), Mančesterom, Minhenom (aerodrom Memingen), Milanom (najprije Bergamo pa prebačeno na aerodrom Malpensa) i Berlinom (aerodrom Šenefeld). Riječ je višegodišnjim projektima pa se očekuje dalje širenje saradnje kroz povećanje frekventnosti na postojećim rutama, ali i uvođenje letova sa nekih novih destinacija ka Crnoj Gori -kazala je Kovačević.

Ulazak tih kompanija na crnogorsko tržište omogućava crnogorskim građanima da za nekoliko desetina eura posjete pojedine evropske metropole, kao i da inostrani turisti po povoljnim cijenama doputuju u Crnu Goru.

Kompanija Rajan er realizuje svoje letove iz Brisela i Londona dva puta nedjeljno tokom cijele godine. I to letove iz Brisela ponedjeljkom i petkom, a letove iz Londona četvrtkom i nedjeljom na aerodromu Podgorica. Letove iz Berlina realizuje od 4. septembra ove godine, dva puta sedmično četvrtkom i nedjeljom i to tokom zimske IATA sezone 2016./2017, odnosno do posljednjeg vikenda marta kada ističe ugovor o saradnji.

Kompanija Viz er realizuje letove iz Milana i Minhena od 20, odnosno 21. avgusta ove godine na nivou dva puta nedjeljno na aerodromu Podgorica. Letove iz Milana realizuje utorkom i subotom, a letove iz Minhena četvrtkom i nedjeljom, a riječ je o cjelogodišnjim letovima.

Izi džet je svoje letove iz Mančestera i Londona realizovao dva puta sedmično na aerodromu Tivat, tokom IATA ljetnje sezone, i ovi letovi su završeni posljednjeg vikenda oktobra, a nastaviće se sa početkom IATA ljetnje sezone, odnosno aprila 2017. godine.

Kovačević je navela da su ulaskom niskotarifnih avio-kompanija na naše tržište prvi put uvedeni direktni letovi iz Brisela, koji se realizuju tokom cijele godine, letovi iz Londona su takođe cjelogodišnji, kao i letovi iz Minhena i Berlina, koji su se ranije realizovali samo kao čarter letovi tokom špica ljetnje sezone.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika