Kultura

Sarajevsko Narodno pozorište izvodi "Divlje meso" u Nikšiću

Ovogodišnji 13. Međunarodni festival glumca biće sjutra nastavljen izvođenjem predstave „Divlje meso“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva u Nikšićkom pozorištu od 20 časova.
Sarajevsko Narodno pozorište izvodi "Divlje meso" u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Komad Gorana Stefanovskog režirao je Dino Mustafić, a u njemu igraju Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Amar Selimović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić Tarakčija, Branko Ličen, Džana Pinjo, Zijah Sokolović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović, te Raisa Bužimkić.

Dramaturškinja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, muziku potpisuje Damir Imamović, dizajner je Goran Lizdek, a koreografkinja Irma Omerzo.

- Iako je ova drama, „klasik“ južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-tih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove „drame vijeka“, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom „novog poretka“. Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u „naš dom“ sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo - zapisao je Mustafić o dramskom tekstu koji je postavio na scenu.

Organizator događaja je Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Nikšić. 

Portal Analitika