Politika

Krivokapić - Matern: SDP je autentična evroatlantska politička snaga

Predśednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić sastao se sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Hansom Ginterom Maternom, i razgovarao o izbornom procesu i drugim aktuelnim političkim dešavanjima koja su uslijedila nakon parlamentarnih izbora.
Krivokapić - Matern: SDP je autentična evroatlantska politička snaga
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je informisao ambasadora Materna o stavu SDP da ne prihvata rezultate parlamentarnih izbora kao realan odraz raspoloženja biračke javnosti.

- Na dan objave državnog udara i stvaranjem atmosfere straha i opšte uznemirenosti ne može biti uslova za slobodno izjašnjavanje građana. Demokratske zemlje EU i NATO kojima Crna Gora teži nemaju u svom demokratskom izbornom iskustvu takav slučaj i zato SDP, kao autentična evroatlantska politička snaga, smatra da ovaj izborni proces nema neophodni legitimitet. Takav izborni proces ne može obezbijediti političku stabilnost i on je, posebno imajući u vidu mnoge primjere izbornih neregularnosti koji su već prikazani u aferi Snimak, korak u pravcu daljeg produbljivanja nepovjerenja u izborni proces - rekao je Krivokapić.

On je podsjetio njemačkog ambasadora na ključnu ulogu SDP u smirivanju političkih tenzija prije godinu dana i formiranju prelazne vlade kroz Parlamentarni dijalog. Kako je istakao, pokušaj uspostavljanja političke stabilnosti i izbornog povjerenja, na žalost, nije dao adekvatan rezultat o čemu svjedoči ambijent tokom izborne kampanje i na sam izborni dan 16. oktobra.

- Ipak, SDP će, kao što je presudno doprinio uspostavljanju političke stabilnosti i nakon predsjedničkih izbora i protesta opozicije, i u ovom delikatnom političkom trenutku doprinijeti i težiti epilogu kojim će biti zadovoljeni bazični demokratski standardi - naveo je predsjednik SDP.

Krivokapić je iznio stav da će skorom finalizacijom crnogorskog članstva u NATO biti stvoreni uslovi za jačanje demokratskih procesa i punu dekriminalizaciju crnogorskog društva u kojem neće biti nedodirljivih i gdje će svi šefovi i članovi organizovanih kriminalnih grupa biti suočeni sa snagom pravne države, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika