Region

Dva mjeseca bez presude za pse koji su rastrgli čovjeka, tužilaštvo još utvrđenuje rasu

Dva pitbul terijera koji su u julu praktično rastrgli Đurađa Marčetu u Sremskoj Kamenici, i dalje se nalaze u prihvatilištu JP „Zoohigijena“ i postupak njihove eutanazije odložen je do daljnjeg odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, piše Blic.
Dva mjeseca bez presude za pse koji su rastrgli čovjeka, tužilaštvo još utvrđenuje rasu
Portal AnalitikaIzvor

U tužilaštvu za beogradski list kažu da je taj postupak odložen zbog predloženog kinološkog vještačenja u pogledu utvrđivanja vrste i rase pasa.

Direktor „Zoohigijene“ Aleksandar Bursać zatečen je ovim objašnjenjem jer je svima na prvi pogled jasno da se radi o pitbulovima.

- U ovom slučaju čak nije ni bitno koje je vrste pas. Odmah nakon incidenta, tim psima su uzeti brisevi i utvrđeno je da su oni počinili zločin. Nakon toga je rađen test na bjesnilo koji je bio negativan, a našom opservacijom utvrđeno je da su problematični i opasni po okolinu – priča Bursać.

Prema njegovim riječima, takvi psi se drže u prihvatilištima 10 do 15 dana i nakon toga se može ući u proces humane eutanazije.

- Ja sam prvi protiv toga i zalažem se za „no kill“ strategiju, ali ovde su stvari potpuno čiste. Ti psi su se pokazali opasni kako za ljude, tako i za životinje i nažalost oni bi morali što prije biti humano eutanazirani - tvrdi sagovornik Blica uz napomenu da eutanaziju mogu da urade tek nakon što im takav nalog izda Republička veterinarska inspekcija pri Ministarstvu poljoprivrede.

Iz tog Ministarstva su za Blic potvrdili da im je od istražnog sudije stigao nalog da se pitbulovi ne smijeju lišiti života prije okončanja istražnog postupka i da zbog toga „Zoohigijeni“ nisu poslali nikakvo saopštenje u vezi sa tim slučajem.

- Koliko će ti opasni psi biti kod nas zaista ne znam, jer prema našim procjenama njihovog ponašanja mi nemamo namjeru da ih udomimo. Nema šanse da damo takvu preporuku – ogorčeno priča Bursać.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu vodi postupak protiv vlasnice pitbul terijera Igore Maksimović zbog teškog djela protiv opšte sigurnosti i krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti. Ukoliko je sud proglasi krivom, njoj prijeti kazna i do 12 godina zatvora.

Izvor i foto: Blic

Portal Analitika