Crna hronika

Raičeviću potvrđeno 40 godina

Ustavni sud odbacio je žalbu odbrane i potvrdio presudu kojom je Igor Raičević pravosnažno osuđen na 40 godina robije za ubistvo supruge Marije Raičević i Ivana Dulovića u novembru 2011. godine.
Raičeviću potvrđeno 40 godina
Portal AnalitikaIzvor

Raičević je u žalbi tvrdio da su mu tokom suđenja povrijeđena ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom, Zakonom o krivičnom postupku i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da mu je povrijeđeno pravo na javno i pravično suđenje. Njegov branilac, advokat Srđan Radović najavio je podnošenje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Obrazloženje

Sa druge strane, pozivajući se na kriterijume Evropskog suda za ljudska prava, Ustavni sud je ocijenio da Raičeviću nije povrijeđeno pravo na nepristrasan sud i da je pravično odlučeno o njegovim pravima i obavezama.

- Podnosilac žalbe, koji ukazuje na pristrasnost sudova, nije za takvu tvrdnju ponudio uvjerljivu argumentaciju, sem što je istakao nezadovoljstvo ishodom krivičnog postupka i kaznom za učinjeno krivično djelo – navodi se u odluci.

Odgovarajući na dio žalbe vezano za izricanje najstrožije kazne u crnogorskom zakonodavstvu, Ustavni sud pojašnjava da ,,odmjeravanje krivične sankcije predstavlja pitanje o kojem odlučuje redovni sud imajući u vidu specifičnost svakog pojedinog predmeta pa donošenje drugačijih odluka u tom smislu, samo po sebi ne može ukazivati na povredu navedenih prava“. Ustavni sud ocjenjuje da je postupak, koji je prethodio ustavnosudskom postupku bio vođen na način kojim je okrivljenom Raičeviću bilo obezbijeđeno pravo na pravično suđenje.

Žalba

Naime, kao jedno od kršenja prava advokat Radović u žalbi je naveo da je isključenjem javnosti sa suđenja njegovom branjeniku ,,uz stereotipno i pau- šalno obrazloženje da to radi u interesu maloljetne djece“ ugrožen temeljni princip krivične procedure, a to je princip javnosti. Advokat Radović u žalbi navodi da je prvostepeni sud prilikom ,,odmjeravanja visine kazne ignorisao odbranu okrivljenog i nalaz vještaka psihijatrijske struke“.

Komentarišući odluku Ustavnog suda, advokat Radović navodi da je ta instanca diskreditovala samu sebe kada je u odluci navela da odbrana nije ponudila ubjedljivu argumentaciju za izuzeće sudije Milenke Žižić koja je Raičevića osudila na 40-godišnju robiju.

Prema optužnici, Raičević je 25. novembra 2011. godine, oko 10.30 sati, na makadamskom parkingu iza Doma zdravlja u centru Podgorice, s umišljajem ubio suprugu i Dulovića. - Okrivljeni je iz pištolja CZ M 57, kalibra 7,62 milimetra, ispalio metak u suprugu, od kojeg je na mjestu ostala mrtva. U Dulovića je ispalio šest metaka, a četiri su ga pogodila piše u optužnici. Dulović je teškim povredama podlegao poslije nekoliko časova, u Kliničkom centru Crne Gore. Optuženi je bio u bjekstvu, ali se tri dana poslije zločina predao policiji. On je tada donio pištolj kojim je počinio dvostruko ubistvo.

(Pobjeda)

Portal Analitika