Region

U Vukovaru pokrenuta istraga zbog partizanskih pjesama u osnovnoj školi

Državno tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je istragu zbog dojave da su u Osnovnoj školi u Boboti učenici recitovali partizanske pjesme.
U Vukovaru pokrenuta istraga zbog partizanskih pjesama u osnovnoj školi
Portal AnalitikaIzvor

Prema dojavi, to je od njih tražio jedan od nastavnika da bi na taj način obilježili Dan ustanka u Srbu.

Riječ je o stihovima Branka Ćopića iz pjesama "Na Petrovačkoj cesti", "Pesma mrtvih proletera", "Na putu slavnih predaka" i "Lika", te o poznatim pjesmama "Druže Tito, mi ti se kunemo" Radoslava Rotkovića, "Mi smo Titovi" Advana Hozića i "Titov napred" Vladimira Nazora, prenose hrvatski mediji.

U vukovarskoj policiji potvrdili su da su dobili nalog tužilaštva, ali rezultate istrage nisu komentarisali.

Kulturno-umjetničko društvo iz Bobote pozvano je u avgustu da gostuje u Srbu povodom organizovane komemoracije za žrtve pobune protiv terora NDH nad Srbima.

KUD Bobota odazvao se pozivu, ali su sa sobom poveli i nekoliko školske djece iz sela, koja su pjevala pesme. U školi kažu da ništa od toga nije bilo u organizaciji ove ustanove.

Predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević upozorio je da je ovo politički pritisak i zastrašivanje pripadnika srpske zajednice.

On je istakao da niko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mu nije jasno čemu saslušavanja.

- Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali saglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru zvaničnog programa, već prije njegovog početka - rekao je Mikerević.

On je dodao da je riječ o pesmama autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene.

- Ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno - kaže Mikerević.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika