Abiznis

Lazović na Samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović otputovao je u Rigu, gdje će sjutra predvoditi crnogorsku delegaciju na Samitu, šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga (Keqiang).
Lazović na Samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine
Portal AnalitikaIzvor

Samit u Rigi održava se u okviru mehanizma saradnje „16+1” zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, započetog u Varšavi 2012. godine,

Tokom boravka u Letoniji crnogorska delegacija će imati i bilateralni susret sa predsjednikom Vlade NR Kine Li Kećijangom.

 Samit se po prvi put organizuje u nekoj od Baltičkih država i predviđeno je usvajanje dva dokumenta: “Riga smjernica” i “Zajedničke deklaracije Kine i zemalja CEE o saradnji lučkih područja Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora”.

 Usvajanje ovih dokumenata je ključno za Crnu Goru jer se prvi put u zvaničnim  dokumentima u okviru mehanizma “16+1” pominju i projekti rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge od Bara do Beograda, kao i veća iskorišćenost kapaciteta luke Bar.

 Tokom učešća na Samitu, potpredsjednik Vlade Petar Ivanović potpisaće Memorandum o saradnji u oblasti sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja.

 Planirani su i susreti crnogorske delegacije sa predstavnicima kineskih kompanija koje su zainteresovane za ulaganja  u Crnoj Gori.

 U delegaciji koju predvodi Lazović, biće i potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, ministar saobraćaja i pomorstva  Ivan Brajović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Portal Analitika