Društvo

Hrebičkova: Crna Gora će nastaviti napredak na putu reformi

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović primio je danas u oproštajnu posjetu šeficu Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori ambasadorku Janjinu Hrebičkovu.
Hrebičkova: Crna Gora će nastaviti napredak na putu reformi
Portal AnalitikaIzvor

Numanović se zahvalio Hrebičkovoj na uspješnoj i korektnoj saradnji i partnerskom odnosu  Misije OEBS-a u Crnoj Gori tokom njenog mandata. On je izražavajući zadovoljstvo kvalitetom višegodišnje saradnje koju ostvaruje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori na podizanju svijesti svih onih koji su direktno zaduženi za zaštitu od diskriminacije, konstatovao da je Misija prepoznala vrijeme da se izdigne na nivo multidisciplinarnog pristupa podrške.

Ministarstvo je sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sarađivalo na edukaciji zaposlenih o antidiskriminaciji, kao i na sprovođenju projekata u vezi sa jačanjem politike ostvarivanja jednakih mogućnosti na lokalnom nivou. Potpisani Memorandumi o saradnji sa svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, nisu samo formalnost, oni su suštinski u razvoju svijesti društva na lokalnom nivou po krucijalnim pitanjima iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, rekao je ministar.

Dosadašnja podrška Misije OEBS –a u Crnoj Gori značajno je doprinosila jačanju nacionalnih institucija, koje su usvajanjem  evropskih standarda  jačale vladavinu prava, rekao je Numanović.  Prema njegovim riječima, vladavina prava je u najužoj vezi sa ekonomskim napretkom svakog društva, a ovom prostoru je neophodna politička i ekonomska stabilnost . U vezi sa tim, ministar je dodao da je urađen veliki posao po pitanju integracije Crne Gore u evropske tokove.

Hrebičkova je zahvalila ministru Numanoviću na ostvarenoj saradnji i održavanju njenog kontinuiteta kroz realizaciju brojnih projektnih aktivnosti. Ona je rekla kako se svijest o ljudskim vrijednostima u Crnoj Gori intenzivno mijenja u pozitivnom pravcu.

 Hrebičkova je izrazila uvjerenje da će Crna Gora nastaviti svoj napredak na putu reformi, te da će i ubuduće uspješno realizovati svoje obaveze u skladu sa strateškim spoljno-političkim aspiracijama.

Zajednički je ocijenjeno da je slika Crne Gore danas značajno promijenjena u pogledu uvažavanja različitosti i poštovanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda, te da Crna Gora može biti veliki primjer mnogim državama.

Portal Analitika