Ostalo

Ko je mladi milijarder u bolidu Formule 1?

Glavna stvar u vezi sa Lensom Strolom koja je svima zapala za oko je da mu je otac kanadski milijarder, pa su prvi komentari bili "tata platio da vozi u F1".
Ko je mladi milijarder u bolidu Formule 1?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nije tajna da mnogi talentovani vozači nijesu dobili šansu u F1 jer iza sebe nijesu imali dovoljno jakog sponzora, dok smo gledali mnoge limitirane ali sa ozbiljnom finansijskom podrškom.

Teško je ne dovesti u vezu s tim i Strolov ulazak u F1, ali mnogo analitičari tvrde da on predstavlja idealnu kombinaciju talenta i novca.

Kanađanin u Vilijams stiže kao zamjena za Brazilca Felipea Masu, koji je tokom aktuelne sezone najavio da se povlači iz takmičenja.

"Došao sam u F1 zahvaljujući novcu, to ne mogu da poreknem. Ali mislim da sam zaslužio svoje mjesto, jer sam pobijedio u svakom takmičenju u kojem sam vozio. Više se ne može kupiti mjesto u F1 samo novcem otkad je uvedena superlicenca, moraš se dokazati za nju", rekao je mladi Strol.

f01

Strol je krajem oktobra napunio 18 godina, a ove sezone trijumfovao je u evropskoj Formuli 3. Prethodno je bio šampion italijanske Formule 4, te Tojotine juniorske serije, što mu je donijelo dovoljno bodova za F1 superlicencu.

Do sada je vozio za Prema rejsing tim za koji nastupa i sin Mihaela Šumahera, Mik, ali je mnogo uspješniji od Njemca sa legendarnim prezimenom.

Rijetko je griješio na trkama te imao konstantne rezultate, dovoljno dobre da preskoči posljednju stepenicu na putu ga F1, GP2 seriju pa ćemo ga već od 2017. gledati u najbržem karavanu na svijetu.

Strolu je bogati otac obezbijedio veliki broj testiranja u starim bolidima F1 ove godine, pa bi do marta trebalo da bude spreman da se okuša u eliti.

On će biti najmlađi debitant na startu F1 sezone, dok rekord kao najmlađi učesnik neke trke i pobjednik drži Maks Verstapen. S obzirom kako se Holanđanin pokazao u tekućoj sezoni u bolidu Red Bula, nema sumnje da će i Strol imati svoju šansu da osvaja bodove.

Foto: Tviter

Portal Analitika