Muzika

PROGOVORIO POSLIJE 30 GODINA: Žera otkrio istinu o tragediji grupe Crvena jabuka!

Popularna grupa "Crvena jabuka" na samom početku karijere doživjela je veliku tragediju u kojoj je izgubila dva člana. Nakon 30 godina frontmen grupe, Dražen Žerić Žera progovorio je o tom događaju.
PROGOVORIO POSLIJE 30 GODINA: Žera otkrio istinu o tragediji grupe Crvena jabuka!
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Žera nije oduvijek bio pjevač Crvene jabuke. On je svirao klavijature, dok je glavni vokal bio Dražen Ričl Zijo. Ričl je zajedno sa Zlatkom Arslanagićem (gitarista) osnovao Crvenu jabuku, koju su, uz njih dvojicu i Žeru činili još Aljoša Buha (basista) i Darko Jelčić (bubnjar).

Davne 1986. grupu je pogodila velika tragedija. Ričl, Buha i Arslanagić doživjeli su saobraćajku pred koncert u Mostaru kojim je "Crvena jabuka" trebalo da počne turneju. Buha je poginuo na licu mjesta, a Ričl preminuo nekoliko dana kasnije u bolinici VMA u Beogradu. Zlatko Arslanagić je bio lakše povrijeđen.

O ovoj tragediji pisalo se svašta, a Žera je poslije tri decenije riješio da otkrije cijelu istinu o nesrećnom događaju.

"Istina je da su ljudi sletjeli, da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu, a to da smo mi prošli autom kraj slupanog fiće pa ga nismo vidjeli, pa se vraćali, to nije tačno. Sudbina je sve to bila. Tako to ostade ta slika. Publika nije znala zašto je koncert otkazan, ali pročulo se pa su svi komplet krenuli prema bolnici u Mostaru", rekao je on a onda dodao:

"Nas su kao klince poslali da snimimo pjesme, ja sam otpjevao dvije u spomen njima dvojici. Poslije toga nije bio plan da se svira dalje, ali bilo je toliko pisama i publika je tražila da nastavimo. Mi smo se skupili, dogovorili šta ćemo dalje i 1987. izašla "Sanjati" i jednostavno do danas trajemo."

 

alo.rs

Portal Analitika