Sci/Tech

Rekordni udio Androida na tržištu

Operativni sistem kompanije Google, Android, stekao je rekordnih 87,5 odsto udjela na globalnom tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine, objavila je kompanija za istraživanje tržišta, Strategy Analytics.
Rekordni udio Androida na tržištu
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati istraživanja pokazuju porast Androidovog tržišnog udjela sa 84,1 odsto, zabilježenih u istom kvartalu prošle godine, dok je tržišno učešće Apple-ovog iOS-a skliznulo na 12,1 odsto sa ranijih 13,6 odsto, prenose svjetske agencije.

"Vođstvo Androida na globalnom tržištu pametnih telefona u ovom trenutku izgleda nedostižno", saopštili su iz Strategy Analyticsa.

Iz kompanije su naveli da Androidovi jeftini servisi i za upotrebu lak softver ostaju privlačni proizvođačima hardvera, operatorima i korisnicima širom svijeta.

Dominacija Androida predstavlja izazov za Google, koji svoj sistem nudi besplatno proizvođačima.

U izveštaju se navodi da je globalna isporuka pametnih telefona porasla šest odsto u odnosu na godinu ranije, na 375,4 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je najbrža stopa rasta za godinu.

Prema istraživanju, tržišni udio drugih operativnih sistema, uključujući Windows i BlackBerry, pao je na minimalnih 0,3 odsto sa prošlogodišnjih 2,3 odsto.

Portal Analitika