Svijet

FRANCUSKA: Evakuacija migranata iz predgrađa Pariza

Pariske vlasti počele su evakuaciju tri hiljade migranata iz šatorskog kampa ispod željezničkog mosta na sjeverozapadu Pariza, gdje se slio veliki broj ljudi otkako je prošle sedmice zatvoren drugi veliki kamp u lučkom gradu Kaleu, javljaju agencije.
FRANCUSKA:  Evakuacija migranata iz predgrađa Pariza
Portal AnalitikaIzvor

Policija je počela evakuaciju u pet sati jutros pet sati, prenosi Rojtersov novinar sa lica mjesta.

Operacija, u blizini Kanala Sen-Marten ispod natkrivenog mosta za metro u četvrti Staljingrad, mirno se odvija.

Portparolka pariske prefekture rekla je da će migranti, među kojima mnogi potiču iz ratom razorenih zemalja kao što su Avganistan i Sudan, biti autobusima prebačeni u smještajne centre širom pariskog regiona gdje će moći da podnesu zahtjeve za azil.

"Operacija evakuisanja se za sada mirno odvija", rekla je ona, dodavši da će svi migranti biti iz tog kampa iseljeni tokom dana.

Na toj lokaciji je raspoređeno oko 600 policajaca.

Policajci su okupili nekoliko stotina muških migranata nešto prije šest sati iza policijskog kordona u jednom dijelu kampa.

Migranti su dolazak autobusa, navodi francuska agencija, dočekali usklicima.

"Ne znam kuda idemo. Meni je najvažnije da imam papire. Ovdje sam u šatoru živio mjesec, dobro je što odlazim", kaže 28-godišnji Kalid.

Kamp u Parizu je evakuisan dva puta proteklih mjeseci, u julu i septembru, ali su migranti ponovo podigli šatore proteklih nedelja, a izvori bliski operaciji navode da ih je do danas tamo bilo oko tri hiljade.

Portal Analitika