Abiznis

Savjet danas o potrošačkoj korpi

Socijalni savjet danas će raspravljati o Nacrtu izmijenjene metodologije minimalne potrošačke korpe, na osnovu koje bi mjesečni trošak za hranu za četvoročlano domaćinstvo bio 253 EUR ili 2,08 EUR dnevno po članu. Savjet se sastaje nakon oštre kritike od strane Sindikata i građana koji tvrde da ne mogu preživjeti sa dva eura dnevno.
Savjet danas o potrošačkoj korpi
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnica Instituta za javno zdravlje dr Zorica Đorđević izjavila je ranije za portal Analitika da je minimalna potrošačka korpa, napravljena na osnovu podataka koje joj je dostavio MONSTAT o tome koliko troši oko 30 odsto siromašnijih građana.

Anketa MONSTAT-a pokazuje da sada troše manje od 1,5 eura dnevno, a u tu kategoriju se ne ubrajaja deset odsto najsiromašnijih.

Tako da je, kako je objasnila, cilj bio da se napravi spisak kvalitetnijih namirnica koje se mogu kupiti za taj novac i koje zadovoljavaju nutritivne potrebe.

Pomoćnik direktora MONSTAT-a Vuk Čadjenović, kazao je za naš portal da su nakon što su čuli primjedbe spremni da razgovaraju i urade određene izmjene u metodologiji.

 

Portal Analitika