Svijet

Bijela kuća: Bregzit riješiti glatko

Bijela kuća je danas pozvala Veliku Britaniju i Evropsku uniju na "fleksibilnost u pregovorima" o britanskom izlasku iz te evropske organizacije država.
Bijela kuća: Bregzit riješiti glatko
Portal AnalitikaIzvor

Portparol Bijele kuće Erik Šulc je rekao da Sjedinjene Američke Države prate ekonomske prilike poslije današnjeg objavljivanja presude britanskog Visokog suda da Parlament mora formalno da odobri pokretanje procedure za izlazak iz EU. Vlada u Londonu je saopštila sa će se žaliti na tu presudu.
Šulc je naglasio da SAD žele da Velika Britanija i EU pitanje "Bregzita" riješe "glatko, pragmatično, transparentno i produktivno".

Kako je naveo, Vašington će i dalje blisko sarađivati sa zvaničnicima u Londonu i Briselu o tom pitanju.

Visoki sud u Londonu je danas presudio da Parlament mora glasati o tome da li Velika Britanija može da počne proces izlaska iz Evropske unije, a Vlada je odmah najavila žalbu.

Presuda znači da vlada premijerke Tereze Mej ne može sama da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma koji reguliše izlazak iz Unije, kako je najprije bilo planirano.

Mej je navela da odluka na referendumu održanom 23. juna i ovlašćenja ministara znače da poslanici ne treba da glasaju, što protivnici "Bregzita" smatraju neustavnim. Premijerka je najavila da će do 31. marta iduće godine početi pregovore o izlasku svoje zemlje iz EU.

Portal Analitika