Politika

Đukanović: Zahvaljujući OEBS-u, CG lakše savladala mnoge lekcije na svom demokratskom kursu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas u oproštajnu posjetu šeficu Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori ambasadorku Janjinu Hrebičkovu.
Đukanović: Zahvaljujući OEBS-u, CG lakše savladala mnoge lekcije na svom demokratskom kursu
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović je zahvalio ambasadorki Hrebičkovoj na konstruktivnom odnosu i partnerskoj saradnji tokom njenog mandata i poželio joj uspjeh u daljem radu. Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa Misijom OEBS u Crnoj Gori i kontinuiranom podrškom Sekretarijata OEBS, koja datira još prije referenduma o nezavisnosti.

„Bilans rezultata i saradnje sa OEBS, prvom međunarodnom organizacijom u koju je Crna Gora primljena nakon međunarodnog priznanja, veoma je povoljan. Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je lakše savladala mnoge lekcije na svom demokratskom kursu i bila bolje pripremljena za reformske procese koji vode do članstva u EU i NATO. Time su stvoreni uslovi da crnogorske institucije nastave da usvajaju standarde i promovišu najviše vrijednosti demokratije, vladavine prava i sloboda na evropskom i evroatlantskom putu, uz podršku partnera, kao što je OEBS. U tom kontekstu posebnu zahvalnost je izrazio Posmatračkoj misiji OEBS, koja je dobro obavila posao i konstatovala nesporne činjenice da je Crna Gora unaprijedila izborno zakonodavstvo, kao i implementaciju novih rješenja, i da su građani imali mogućnost da slobodno iskažu svoju volju i stav prema strateškim prioritetima zemlje“ – rekao je predsjednik Vlade.

Ambasadorka Hrebičkova je uputila zahvalnost premijeru i Vladi, kao i drugim državnim institucijama, na izvanrednoj saradnji i pozdravila evidentan napredak koji je ostvaren u desetogodišnjem periodu. Izrazila je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da se kreće putem dalje demokratizacije i snaženja državnih institucija, što će ubrzati njen put ka EU i NATO. Kazala je takođe da će OEBS i Misija u Podgorici nastaviti da snažno podržavaju sistemske napore institucija Crne Gore, koji su usmjereni na kontinuirano unapređenje i afirmaciju temeljnih evropskih vrijednosti.

Zajednički je ocijenjeno da će u narednom periodu pitanje redefinisanja uloge Misije OEBS u Crnoj Gori biti razmotreno, kao i izrada nove strategije za saradnju. Ovaj inovirani pristup uslovljen je ukupnim napredovanjem Crne Gore kako bi se omogućilo intenziviranje strateške saradnje sa Misijom kao i ostalim izvršnim strukturama OEBS.

Portal Analitika