Abiznis

Povezivanje u oblasti kulture,turizma i investicija prioritetno u narednom periodu

Povezivanje u oblasti kulture, turizma i investicija prioritetno je u narednom periodu, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i novoimenovana i opunomoćena ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik Gabori, koji su danas u Podgorici razgovarali o mogućnostima saradnje dviju zemalja.
Povezivanje u oblasti kulture,turizma i investicija prioritetno u narednom periodu
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Gvozdenović podsjetio je na značajne pomake ostvarene u turizmu i novemogućnosti koje su otvorene kada je riječ o investicijama u oblasti turizma.On je izrazio uvjerenje da velika šansa Crne Gore leži u dobroj saradnji sa Francuskom, što se može potkrijepiti primjerom uspostavljanjadirektne avio-linije sa ovom zemljomkoje je uticalo na značajan porast broja posjeta francuskih turista, sa čime se složila i ambasadorka Gabori.

Kristin Tudik Gaboriistakla je da će raditi na jačanju odnosa između Crne Gore i Francuske, te izrazila želju da se dodatno radi na afirmacijifrancuskog jezika, što bi se, po njenom uvjerenju odrazilo i na povećanje broja posjeta francuskih turista. Kako je navela, znanje francuskog jezika, prije svega od strane predstavnika turističke privrede, itekako bi doprinijelo turističkom razvoju. Takođe, tokom razgovora, ambasadorka je istakla zainteresovanost francuskih investitora za ulaganje u Crnu Goru. 

Gvozdenović se saglasio sa navedenimi dodao da će se zajednički raditi na kulturnompovezivanju dviju zemalja te predložio izradu studije kojom bi bilo tretirano ovo pitanje. Takođe, on je naveo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uvijek otvoreno za prezentacije investicionih potencijala Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Francuske.

Ambasadorka Gabori naglasila je da je Francuska veoma posvećena pitanju klimatskih promjena, te napomenula da je ovo kraj predsjedavanja Francuske COP 21 (Konferencija strana potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promjene), i uputila poziv predstavnicima Crne Gore da učestvuju u aktivnostima Paviljona Francuske na narednom COP 22 (Marakeš, 7-18. novembar). Takođe, ukazala je na važnost angažovanja država u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena. 

Gvozdenović je čestitao na uspješnoj organizaciji COP 21 koji je održan u Parizu i na rezultatima konferencije, te napomenuo da je Crna Gora jasno definisala svoje ciljeve kada su klimatske promjene u pitanju, i dodao da su usvojene sve neophodne deklaracije. Kako je naveo, Crna Gora je posvećena ovom pitanju i nastaviće da aktivno učestvuje i sprovodi realizaciju po svim segmentima kada je riječ o klimatskim promjenama.   

Portal Analitika