Abiznis

Željezarci traže ugovore na neodređeno

Grupa od oko 150 radnika nikšićke Željezare Toščelik okupila se ispred upravne zgrade kompanije tražeći od poslovodstva da omogući nastavak rada za oko 70 zaposlenih, koji su bili angažovani po ugovoru na određeno vrijeme.
Željezarci traže ugovore na neodređeno
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o radnicima kojima nedostaje od 30 dana do nekoliko mjeseci da bi stekli zakonski osnov od dvije godine kontinuiranog rada, što je preduslov za zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Sindikata Željezare Toščelik, Pero Kadović, kazao je da su se radnici okupili kako bi pomogli kolegama da se izbore za svoja prava.

„Oni samo traže da rade i primaju plate, a ne da ih ne zapošljavaju posredstvom agencije. Riječ je o našim kolegama koji rade na najtežim radnim mjestama uz minimalne zarade za takav posao, od oko 350 eura“, rekao je Kadović.

On je poručio da će radnici narednih dana odlučiti o daljim potezima i dodao da im se niko od nadležnih iz inspekcija i resornih ministarstava nije obratio, uprkos stalnim pozivima.

 Kadović je saopštio da su ih predstavnici uprave, nakon što su izašli ispred fabrike da podrže kolege, upozorili da imaju samo 15 minuta pravo da budu tu okupljeni.

„Nećemo pristati na ultimatume. Vratićemo se u fabriku, ali ne za 15 minuta, a podršku kolegama ćemo nastaviti“, rekao je Kadović.

Jedan od radnika, Radivoje Mišković, još jednom je pozvao predstavnike nadležnih institucija i ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da dođu i pomognu onima koji samo traže pravo na rad.

„Je li ovo slika Nikšića kao industrijskog i radničkog grada u kojem moramo da tražimo da nastavimo posao po ugovoru, dok ne ispunimo zakonski uslov da budemo stalno radno angažovani“, kazao je Mišković.

On je saopštio da je do sada samo 13 zaposlenih na određeno vrijeme, koji su radno angažovani u upravi Željezare Toščelik, odmah prihvatilo zahtjev poslovodstva i potpisalo ugovor da budu na evidenciji agencije za privremeno ustupanje radnika, dok je to neprihvatljivo za one u proizvodnji.

„Mi smo radnici koji rade u teškoj industriji, na minus deset ili plus 40 stepeni, i ne možemo nikako potpisati ugovor sa agencijom u kojoj ne znamo ni ko nam je gazda, ni kome da se obratimo, čak ni za neophodnu zaštitnu opremu. Da i ne pominjemo ko će isplatiti odštetu našim porodicama ako sjutra neko od nas pogine ili se povrijedi, što nije rijetko u zadnje vrijeme u fabrici“, rekao je Mišković.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, smatra da je u pitanju flagrantno kršenje instituta agencija za privremeno ustupanje zaposlenih, što najbolje pokazuje poruka poslovodstva Toščelika da se „više niko nikada neće zaposliti na neodređeno vrijeme“.

„To je institut najžešćeg mobinga, ukoliko ne odreaguje država, koja jedino može dati odgovor na to pitanje. U Crnoj Gori je u ovoj godini više od 90 odsto ugovora zaključeno na određeno vrijeme i posredstvom agencija. To poslodavci rade kako bi ućutkali zaposlene, da bi mogli sa njima manipulisati“, objasnio je Keković.

On je dodao da USSCG pruža maksimalnu podršku radnicima Željezare Toščelik i da će tražiti hitnu reakciju nadležnih ministarstava.

Keković je objasnio da institut agencije, shodno direktivama EU, nije unijet u zakon da bi bio zloupotrebljavan, već da pomogne poslodavcu da može da angažuje profesionalca kada mu je hitno potreban.

„To znači da ne može agencija biti protočni bojler. Protiv ovog problema svih zaposlenih u Crnoj Gori moramo se izboriti“, poručio je Keković.

PR Željezare Toščelik, Goran Škatarić, kazao je da je do sada 15 radnika prihvatilo ponudu poslovodstva da budu uposleni posredstvom agencije, ali do kraja dana očekuju da taj broj bude povećan.

„Toščelik nesmetano organizuje proizvodnju, ali se izostanak zaposlenih koji nijesu na svojim radnim mjestima itekako osjeća“, rekao je Škatarić.

On je, na pitanje da li će radnici koji su podržali kolege izlaskom na protest snositi sankcije, kazao da postoji razumijevanje za situaciju u kojoj su se našle kolege koje su trenutno na ulici.

„Vrata Toščelika za njih su i dalje otvorena i očekujemo da će odlučiti da prihvate ponudu i vrate se na radna mjesta, jer su potrebni u proizvodnom procesu“, rekao je Škatarić i dodao da menadžment ostaje pri odluci da sva naredna zapošljavanja budu posredstvom nadležne agencije. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika