Abiznis

Sjednica Vlade: Zadužujemo se 100 miliona, plate redovne, kašnjenje minimalno

U 11 časova zakazana je sjednica Vlade na kojoj su prve dvije tačke dnevnog reda odnose na rebalans budžeta i emitovanje državnih obveznica vrijednih 100 miliona eura. Iz Vlade uvjeravaju da naknade za majke mogu kasniti par dana i da nema razloga za paniku.
Sjednica Vlade: Zadužujemo se 100 miliona, plate redovne, kašnjenje minimalno
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović predložio je juče na Vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) da se država zaduži oko 100 miliona eura, kako ne bi došlo do kašnjenja isplata naknada za majke i plata koje se finansiraju iz državnog budžeta.

Lazović je objasnio da je Zakonom o budžetu za 2016. predviđeno zaduženje do 180 miliona eura, a da je njegov predlog da se, novom emisijom obveznica, Crna Gora zaduži 100 miliona.

On je sinoć kazao da da nema nikakvog razloga za paniku  i da  vjeruje da neće biti kašnjenja u isplati socijalnih naknada i plata u državnom sektoru. Ako bude kašnjenja biće minimalno.

Ranije, ministar finansija Raško Konjević je upozorio da će zbog ranijeg neusvajanja rebalansa, kasniti isplata socijalnih davanja, a i plate koje se finansiraju iz budžeta.

Pravo na naknadu, po osnovu rođenja troje ili više djece, steklo je ukupno 18.509 majki, a za isplatu je potrebno obezbijediti mjesečno 5,6 miliona eura. To znači da je na godišnjem nivou neophodno 67,2 miliona eura.

Prema zakonu, pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje djece, odnosno četvoro i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža.

S druge strane, majke sa troje i više djece koje su na Birou Zavoda bile 15 i više godina primaju po 193 eura. 

Roditelji, odnosno njegovatelji djeteta koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 eura mjesečno, a djeca zadržavaju pravo na ličnu invalidninu.

 

Portal Analitika