Crna hronika

Koje vojvode može Sinđelić da otkrije?

Beograđaninu Aleksandru Sinđeliću, okrivljenom za pripremanje terorističkih napada na dan izbora u Crnoj Gori, juče je određen pritvor do 30 dana. Odluku je donio sudija za istrage Višeg suda Miroslav Bašović, nakon tročasovnog saslušanja.
Koje vojvode može Sinđelić da otkrije?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sinđelić je iz spuškog pritvora, uz jako policijsko obezbjeđenje, oko 10 sati dovezen u Specijalno državno tužilaštvo, gdje je obavio višesatni razgovor o čijem sadržaju je upoznat mali broj ljudi. Nakon toga, Sinđelić je priveden na saslušanje kod sudije koji mu odredio pritvor zbog osnovane sumnje da je sa Bratislavom Dikićem bio na čelu kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade u noći 16. oktobra.

Okrivljeni Sinđelić je ,,maricom“ u 16 sati sproveden u istražni zatvor u Spužu, u pratnji tri vozila Posebne jedinice policije. Prve, šture, izjave nijesu ponudile ni djelić odgovora na pitanja koja otvara iznenadni dolazak čovjeka koji se tereti za organizovanje akcije koja je, prema informacijama crnogorskih istražnih organa, trebalo da izazove nemire, čak i krvoproliće.

Advokat Milan Vujović, koji zastupa Sinđelića, potvrdio je da je njegovom klijentu određen pritvor do 30 dana, ali nije mogao da saopšti više detalja zbog tajnosti postupka.

- Sinđelića je saslušao sudija za istrage i pritvor mu je određen na osnovu toga što mu je ranije određen i danas mu je samo produžen. On je iznio odbranu, a predmet nosi oznaku tajnosti, pa ne mogu više ništa reći - kazao je Vujović.

Na pitanje novinara da li je njegov branjenik izručen Crnoj Gori, advokat je rekao da se nije radilo o hapšenju i izručenju, već da je Sinđelić - sam došao.

I dva dana nakon (ne)nadanog dolaska u Crnu Goru, mediji nagađaju da li je ,,sitni preduzetnik“ iz Beograda izručen Specijalnom tužilaštvu i crnogorskoj policiji na osnovu bilateralnog ugovora Srbije i Crne Gore. Činjenica da je u Podgoricu psristigao ,,specijalnim letom“, ukazivala je da je Sinđelić priveden u Beogradu i potom isporučen na zahtjev Crne Gore.

Međutim, prema informacijama Pobjede, koje je indirektno potvrdio i Sinđelićev zastupnik Vujović, okrivljeni za organizovanje terorističkih napada - dobrovoljno se obreo u Podgorici u ponedjeljak veče, kada je sa aerodroma pod posebnim mjerama obezbjeđenja prebačen u ZIKS! Crnogorski istražitelji Sinđeliću su još protekle sedmice, formalno preko nadležnih službi u Srbiji, uručili poziv za saslušanje, odmah nakon što je izdata naredba za sprovođenje istrage.

Iako je u prvim javnim izjavama Sinđelić odbacivao bilo kakvu upletenost u organizovanje akcija na crnogorskoj teritoriji, nakon saslušanja u Beogradu, ali i pruženih dokaza, on je očito promijenio strategiju. 

Tek će optužnica koja se uveliko priprema, ali i kasnije suđenje, otkriti mnoge za sada skrivene detalje koji su Sinđelića ,,ubijedili“ da se pojavi pred istražnim organima u Crnoj Gori. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika