Abiznis

Prijavljena 171 sumnjiva transakcija

Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma od početka godine dostavljen je 171 izvještaj o sumnjivim transakcijama i poslovanjima. Najveći dio izvještaja su dostavile poslovne banke, koje su naši najznačajniji obveznici, jer najveći dio prometa ide preko njih. Nijesmo, međutim, zadovoljni ni brojem ni kvalitetom nekih prijava, ne samo banaka nego i drugih obveznika - kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave Vesko Lekić.
Prijavljena 171 sumnjiva transakcija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Uprava je, kaže, proslijedila 189 informacija za druge crnogorske državne organe, od čega su 55 inicijalna obavještenja (21 tužilaštvima), a 134 po osnovu zahtjeva drugih nadležnih organa.

Dostavljani su i redovni izvještaji o transakcijama iznad 15.000 eura, dobijeni od obveznika po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Dostavljeno je ukupno 29.593 izvještaja - o gotovinskim transakcijama 27.317, a o bezgotovinskim 1.882. USPNFT prima i izvještaje od Uprave carina o svakom prenošenju gotovog novca preko granice, kao i čekova, hartija od vrijednosti, plemenitih metala i dragog kamenja, koji ne potpadaju u prethodno pomenute kategorije transakcija, a kojih je bilo 394.

- Od 1. januara do 15. oktobra ove godine USPNFT je, u okviru međunarodne saradnje, uputila 126, a primila 42 zahtjeva od stranih finansijsko obavještajnih službi. Međunarodna saradnja u dijelu razmjene podataka se odvija na kvalitetnom nivou, sa svim zemljama članicama Egmont grupe, uz razli- čitost obima podataka koje ostale finansijsko obavještajne službe mogu u okviru svog nacionalnog zakonodavstva pružiti. Razmijenjeni podaci su povjerljive i tajne prirode i mogu se koristiti isključivo u obavještajne svrhe, što znači da se ne smiju koristiti kao dokaz na sudu ili u bilo kom drugom formalnom postupku. S tog aspekta, crnogorsko zakonodavstvo omogućilo je USPNFT da međunarodnim kolegama može pružiti veliki obim podataka u svrhe obavještajnog rada - saopštio je Lekić.

Opširnije u Pobjedi...

 

Portal Analitika