Politika

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler kod Markovića

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković susreo se danas, sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, koja boravi u prvoj dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.
Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler kod Markovića
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Marković je upoznao sagovornicu sa aktivnostima Crne Gore u kontinuiranom sprovođenju reformi i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i nadu da će isti uskoro biti okončan. Crna Gora već aktivno razmišlja o skorom momentu kada postaje punopravna članica, pripremajući se za prava, ali i obaveze i odgovornosti učestvovanja u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Zamjenica Gotemeler je pozdravila  aktivnosti na reformskom planu i pohvalila posvećenost koju naša država iskazuje u procesu formalizacije članstva koje će se i po njenim očekivanjima uskoro desiti. Naglasila je važnost činjenice da je Crna Gora u mogućnosti da već više od pet mjeseci kao pozvana zemlja učestvuje na sastancima i u drugim aktivnostima Alijanse, što predstavlja dobar pripremni mehanizam za formalno članstvo.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Regionu i šire. S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će skora formalizacija članstva Crne Gore u NATO-u imati pozitivne efekte kako za našu zemlju, tako i za Zapadni Balkan i Evropu, jer se bezbjednosna arhitektura Regiona zaokružuje, a Alijansa šalje poruku da je politika „Otvorenih vrata“ (proširenja) NATO-a aktivna i da se svaki aspirant koji ispuni reformske ciljeve i dostigne potrebne standarde može nadati mjestu u evro-atlantskoj zajednici.

Potpredsjednik Marković i zamjenica generalnog sekretara NATO-a Gotemeler su se takođe saglasili da aktuelna vježba «Crna Gora 2016», koja se organizuje u saradnji Evro-atlantskog centra za odgovore na katastrofe (EADRCC) NATO-a i Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, ima izuzetan značaj, kako u kontekstu obuke civilnih i vojnih institucija naše države, članica i partnera NATO-a za reagovanje u vanrednim situacijama, tako i kao snažno sredstvo upoznavanja javnosti Crne Gore sa sve značajnijim civilnim i humanitarnim aspektom djelovanja Alijanse.

Portal Analitika