Društvo

Sastanak Pejanović – Đurišić sa Rouz Gotemeler

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se sa zamjenicom Generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Sastanak Pejanović – Đurišić sa Rouz Gotemeler
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović Đurišić je upoznala Gotemeler sa aktivnostima Ministarstva odbrane predviđenim u okviru procesa pridruživanja i integracije u Sjeverno-atlantski savez, sa akcentom na doprinos naše zemlje NATO aktivnostima i operacijama. Polazeći od činjenice da Crna Gora dijeli zajedničke vrijednosti sa Alijansom, ministar je istakla odlučnost naše države po pitanju nastavka procesa reformi i dostizanja NATO standarda.

Zamjenica Generalnog sekretara NATO-a je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim napretkom naše zemlje i poručila da Crna Gora ima punu podršku Alijanse na tom planu. Istakla je da se spremnost NATO članica da prime Crnu Goru u evro-atlantsku porodicu ogleda u dobroj dinamici procesa ratifikacije u okviru parlamenata Saveznica.

Sagovornice su saglasne da je stabilan Zapadni Balkan preduslov bezbijednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu. U tom kontekstu, istaknuta je važnost regionalne saradnje inastavak integracionih procesa.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji odluka sa Samita u Varšavi, kao i sprovođenju zaključaka sa nedavno održanog NATO Ministarskog sastanka u Briselu.

U sastavu NATO delegacije bili su i: Džon Manza, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara, Džejms Meki, načelnik Sektora za euroatlantsko i globalno partnerstvo-PASP i Barbora Maronkova, v.d. rukovodioca Odsjeka za medije.

 

Portal Analitika