Abiznis

Rebalans: Lazović predložio zaduženje od 100 miliona eura

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je na Vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) predložio da se država zaduži oko 100 miliona eura, kao i rebelans ovogodišnjeg budžeta.
Rebalans: Lazović predložio zaduženje od 100 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ministar finansija Raško Konjević je upozorio da će zbog ranijeg neusvajanja rebalansa, kasniti isplata socijalnih davanja, a i plate koje se finansiraju iz budžeta.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, na sjednici Vladine Komisije za ekonomsku politiku (KEP) predložio je novo zaduženje države za finanasiranje tekuće potrošnje. Takođe, kako je javila TVCG uputio je zahtjev Ministarstvu finansija da pripremi rebalans budžeta jer fali sredstava i za isplatu naknada majkama.

Lazović je objasnio da je Zakonom o budžetu za 2016. predviđeno zaduženje do 180 miliona eura, a da je njegov predlog da se, novom emisijom obveznica, Crna Gora zaduži 100 miliona.

Priča o rebalansu otvorena je nakon tri mjeseca, kaže ministar finansija iako su oni ukazali na to da je zbog usvajanja Zakona o zaradama u javnom sektoru potrebno oko 50 miliona, a za nakanade majkama 70 miliona.

Sa druge strane, Kojević je kao otežavajuću okolnost istakao to što još nije konstituisan parlament, nije formirana parlamentarna većina i Vlada koji će predložiti i usvojiti Zakon o rebalansu.

Ministarstvo finansija raspolaže sredstvima za finanasiranje svih obaveza, kod Centralne banke je oko 50 miliona eura depozita. Ipak, iz tehničkih razloga taj novac se ne može koristiti jer budžet nije planiran na valjan način, kaže ministar.

Ministar finansija ističe da je saglasan sa mišljenjem guvernera Centralne banke da nije dobro zaduživati se za finansiranje tekuće potrošnje. Ministarstvo finansija će, po ubrzanoj proceduri, pripremiti rebalans budžeta, zaključio je Konjević.

 

 

Portal Analitika