Politika

DF traži od Ustavnog suda da poništi rezultate izbora

Demokratski front zatražio je od Ustavnog suda Crne Gore da poništi odluku Državne izborne komisije (DIK) o potvrđivanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 16. oktobra.
DF traži od Ustavnog suda da poništi rezultate izbora
Portal AnalitikaIzvor

Žalbu Ustavnom sudu podnijeli su kandidati DF-a za poslanike u Skupštini Crne Gore, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Strahinja Bulajić, Branko Radulović i Predrag Bulatović.

U obrazloženju žalbe, iz DF-a navode da parlamentarni izbori nijesu održani u uslovima koji su omogućili slobodno izražavanje volje građana.

Kao jedan od dokaza su naveli zvanično saopštenje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, u kojem je Stojanović saopštio za TVCG da je uhapšena grupa od 20 lica.

Dokaz je, kako je navode, i zvanično saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva objavljeno na dan izbora u 15 sati, u kojem se navodi da uhapšeno 20 osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije.

"Zvanična saopštenja Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva su u kontinuitetu, svakog sata, prenoslii svi elektronski mediji – TV stanice, radio stanice, portali, čime su grubo prekršili izbornu šutnju koja je definisana članom 64a Zakona o izboru poslanika i odbornika", navode iz DF-a.

Kao treći dokaz su naveli saopštenje DPS-a objavljeno na dan izbora u 16 sati i pet minuta, u kojem su kazali da se dešava scenario na koji su upozoravali iz DPS-a.

Iz DF-a navode da je očekivana izlaznost na izborima trebala da bude između 77 i 79 odsto, što bi, kako kažu, "drastično promijenilo rezultate izbora".

"Prosta računica pokazuje - da nije bilo ovog neviđenog, nezapamćenog, protivustavnog i nezakonitog policijsko-tužilačko-medijskog udara u toku izbornog dana, i da je nakon 15 časova izlaznost bila u skladu sa trendovima, na izbore bi izašlo još 25.000-30.000 birača, što bi direktno smanjilo broj mandata DPS za 1-2, ostavilo SD ispod cenzusa i donijelo DF-u još najmanje 2 mandata", kaže se u žalbi DF-a.

Stoga zaključuju da su izbori 16. okobra "bili neslobodni i nedemokratski, održani u atmosferi vanrednog stanja, pod direktnim, kontinuiranim javnim pritiskom od strane Specijalnog tužioca, Uprave policije i skoro svih elektronskih medija, koji su tokom cijelog izbornog dana širili paniku i strah, uznemiravali građane, što je rezultiralo drastičnim smanjenjem izlaznosti u drugom dijelu dana". (Portal RTCG)

Portal Analitika