Crna hronika

Novi detalji: Dikić o tajnim vezama

Srpski državljanin Bratislav Dikić, glavno osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori 16. oktobra, saslušan je juče u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu na okolnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret. Pobjeda saznaje da je saslušanje nekadašnjeg komandanta srpske žandarmerije – Malog Legije obavljeno u spuškom zatvoru iz bezbjednosnih razloga.
Novi detalji: Dikić o tajnim vezama
Portal AnalitikaIzvor

Specijalni tužilac Saša Čađenović ispitivao je Dikića o vezama sa osobama koje se terete da su pripremale krvoproliće nakon zatvaranja biračkih mjesta – 16. oktobra. Ponovo su preslušani transkripti razgovora pribavljeni mjerama tajnog nadzora, a zadatak Dikića, koji mu je dao tužilac, bio je da pojasni čiji glasovi su na snimcima i da dešifruje pojedine poruke. Kako saznajemo, Dikić je ispitivan nekoliko sati u prisustvu advokata, kako bi detaljnije objasnio veze sa ostalim osumnjičenima.

Dikić je od ponedjeljka, nakon 15 dana štrajka glađu, počeo da uzima pritvorsku hranu. Istražitelji su skoro dva mjeseca radili na ovom slučaju i prikupili brojne dokaze koji potvrđuju da je grupa koju su oformili Dikić i Aleksandar Sinđelić pripremala terorističke napade na dan izbora.

Narednih dana biće poznato više detalja o ulogama i zadacima osumnjičenih, kao i nalogodavcima koji su pripremali krvoproliće na dan izbora. Bratislav Dikić protekle sedmice dva puta je pod jakim obezbjeđenjem odvođen u Specijalno tužilaštvo, gdje je njegovo saslušanje trajalo 13 sati. Dok su crnogorski istražitelji saslušavali Dikića, srpski istražitelji su po nalogu kolega iz Crne Gore saslušali Sinđelića.  

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Dikić se tereti da je sa Sinđelićem početkom oktobra na teritorije Srbije i Crne Gore organizovao kriminalnu grupu koja je namjeravala da 16. oktobra poslije 23 sata upadne u zgradu Skupštine i puca na građane i policiju. Dikićeva grupa imala je zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme i da napadne policiju, a bila im je namjera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića.

Osim Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 14 osoba: Mirka Velimirovića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića. Prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, Velimirović je ispričao da je dobio 15.000 eura od Sinđelića kako bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme koje je trebalo da sakrije u iznajmljenoj kući u Podgorici. Negovo priznanje pomoglo je policiji da spriječi terorističke napade koji su, prema ocjeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, mogli ,,Crnu Goru da zaviju u crno“. 

Pobjeda

Portal Analitika