Društvo

Cjeloživotno učenje najbolji odgovor na društvene izazove

Cjeloživotno učenje, uključujući obrazovanje odraslih, u razvijenim zemljama se smatra najboljim odgovorom na ekonomske, društvene i druge izazove, poručeno je na otvaranju manifestacije XV Dani obrazovanja i učenja odraslih.
Cjeloživotno učenje najbolji odgovor na društvene izazove
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju, koja je danas otvorena u Podgorici, organizuju Ministarstvo prosvjete i Centar za stručno obrazovanje.

Direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu Veljko Tomić rekao je da obrazovanje odraslih postaje jedan od najznačajnijih sistema ukupne obrazovne politike, koji se najbrže od svih podsistema prilagođava zahtjevima savremenog društva.

„On je naglasio da se u razvijenim zemljama cjeloživotno učenje, uključujući obrazovanje i učenje odraslih, smatra najboljim odgovorom na ekonomske, društvene, kulturne, ekološke i druge izazove“, saopšteno je iz Ministarstva.

Tomić je, dodaje se, rekao da obrazovanje odraslih u Crnoj Gori počiva na Strategiji obrazovanja odraslih 2015-2020, čiji je cilj stvaranje ambijenta za uključivanje građana u proces cjeloživotnog učenja radi razvoja konkurentne tržišne privrede, smanjenja nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori raznovrsna obrazovna ponuda zadovoljava obrazovne potrebe različitih ciljnih grupa.

„Uspostavljen sistem licenciranja ustanova u kojima odrasli mogu steći određena znanja i vještine predstavlja primjer dobre prakse u regionu, i daje institucionalnu podršku obrazovanju odraslih, koje se posmatra u kontekstu cjeloživotnog učenja i obuhvata sve forme, tipove i najrazličitije sadržaje učenja, uključujući sva starosna doba“, zaključio je Tomić.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da manifestacija ima dugu tradiciju i da je prethodnih godina učinjeno mnogo kako bi se u Crnoj Gori uspostavio harmoničan sistem u kojem su formalno obrazovanje i obrazovanje odraslih usmjereni ka cilju zadovoljenja potrebe tržišta rada.

„On je naglasio važnost socijalnog partnerstva u dosadašnjem uspjehu Crne Gore u ovoj oblasti obrazovanja i dodao da je u Crnoj Gori trenutno aktuelno oko 100 programa obrazovanja odraslih i oko 100 provajdera ovog nivoa obrazovanja“, kazali su iz Ministarstva.

Rajković je kazao da su aktuelna dva projekta u oblasti obrazovanja odraslih: Nacionalni koordinator za implementaciju evropske agende za učenje odraslih i Projekat EPALE – Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – Nacionalni servis podrške za Crnu Goru.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje, Vjera Mitrović-Radošević, predstavila je publikaciju „Obrazovanje odraslih u Crnoj Gori i međunarodnim okvirima“, na kojoj su radili predstavnici različitih institucija i nevladinog sektora.

„Ona je istakla da publikacija ima za cilj da podstakne, prije svega, stručnu javnost na kontinuirano isticanje važnosti obrazovanja odraslih i posvećivanje pune pažnje razvoju ovog sistema sveukupne obrazovne politike u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Manifestacija XV Dani obrazovanja i učenja odraslih trajaće do 15. novembra, a biće održavana na različitim lokacijama u državi.

(Mina)

Portal Analitika