Kultura

Roman Simović koncertom zatvara 48. BEMUS

Naš proslavljeni violinista Roman Simović nastupiće večeras kao solista i dirigent Orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije, u Kolarčevoj zadužbini od 20 časova, na zatvaranju 48. BEMUS-a.
Roman Simović koncertom zatvara 48. BEMUS
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, solistkinja će biti i Milena Simović na violi, a na programu su kompozicije Bele Bartoka, Ludviga van Betovena, i jedno od najpoznatijih djela Volfganga Amadeusa Mocarta - Koncertantna simfonija za violinu, violu i orkestar KV 364.

Jedan od koncertmajstora čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović je široj publici poznat i kao kamerni muzičar, te solista koji je nastupao sa najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima, među kojima su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Danijel Harding, Kristijan Jarvi i Jirži Belohlavek.

Bio je gost na prestižnim scenama Baljšoj teatara i Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, Marinskog teatra u Sankt Peterburgu, Velike operske kuće u Tel Avivu, sale „Viktorija“ u Ženevi, Rudolfinuma u Pragu, Barbikena u Londonu, Centra umjetnosti u Seulu, a redovno nastupa na festivalima klasične muzike.

Roman Simović je ponovo na BEMUS-u nakon 11 godina pauze, i to kao umjetnički vođa Orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije koji predstavlja jedinstvenu obrazovnu instituciju takvog tipa u Srbiji, a postoji više od 40 godina.

K.J.

 

Portal Analitika