Kultura

Dokumentarac Baletića i Martinovića nagrađen u Varšavi

Dugometražni dokumentarni film „Crna Gora i Veliki rat“ koji potpisuju Branko Baletić i Andro Martinović nagrađen je na 7. Međunarodnom festivalu vojnih i istorijskih filmova koji se održava u Varšavi.
Dokumentarac Baletića i Martinovića nagrađen u Varšavi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika, njihovom ostvarenju pripalo je specijalno priznanje u kategoriji Work, art and memory in the film documents. Nagradu je u ime autora primila ambasadorka Crne Gore u Poljskoj Liljana Tošković.

Film „Crna Gora i Veliki rat“ prikazan je prvog dana festivala, 24. oktobra, u okviru zvaničnog programa, našavši se u selekciji 74 ostvarenja iz Poljske, Kanade, Irana, Bugarske, Francuske, Belgije, Švajcarske, Koreje, Bjelorusije, Finske, Srbije, Hrvatske.

Manifestacija je ove godine okupila filmske reditelje, producente, scenariste i kreatore dokumentaraca koji žele da na umjetnički način predstave bitne istorijske trenutke u državama koje predstavljaju. Cilj festivala je popularizacija vojnih i istorijskih filmova, te iniciranje neprofitnih mehanizama koji će pomoći da ovi filmovi dođu do što većeg broja gledalaca, naročito mladih.
Dokumentarac „Crna Gora i Veliki rat“ predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Velikom ratu, u kojem je pretrpjela teške gubitke i ogromnu materijalnu štetu. Kroz dokumentarnu formu, baziranu na autentičnim dokumentima, iskazana je istorija ovog podneblja i njenih ljudi, nesretne okolnosti koje su često determinisale njihovu sudbinu, a što se pokazalo kao izuzetno aktuelna tema cijeli vijek nakon tih dešavanja.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, a u produkciji Crnogorske kinoteke. Pred domaćom publikom prikazan je u više gradova Crne Gore, kao i u regionu, te na programu Televizije Crne Gore i Televizije Vijesti.

K.J.

nagrada
Portal Analitika