Region

Uhapšen vlasnik portala Filmovita

Policijska uprava primorsko-goranska na svojim stranicama objavila je vijest o hapšenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela iz domena privrednog kriminala.
Uhapšen vlasnik portala Filmovita
Portal AnalitikaIzvor

Kako doznaje Index.hr, jedan od uhapšenih je vlasnik portala Filmovita Matej Kalanj (31). Uhapšen je ove sedmice u Rijeci zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija u vrijednosti 3,9 miliona kuna (oko 520 hiljada eura). Uhapšena je i njegova partnerka koja je sudjelovala u pranju novca, odnosno u dijeljenju zarade i njezinom skrivanju.

Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega i njegove partnerke koja mu je pomagala. Tokom istrage utvrđeno je da je od početka 2014. godine emitovao 1.251 film bez odobrenja autora. Koristio je internetsku vezu susjede.

Putem Fejsuba je prodavao oglasni prostor i tako zaradio najmanje 600.000 kuna (oko 80.000 eura). Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputstvima kako gledati filmove na Filmoviti, u kojem piše:

"Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trejlera da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadovati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)".

Portal Analitika