Region

Istraga se nastavlja: Dva ljekara osumnjičena za izazivanje smrti malog Aleksandra

Istraga o smrti dječaka Aleksandra Adamovića (4) iz sela Županjac kod Lazarevca, koji je dobio sepsu nakon preloma ruke i potom preminuo vodi se već nekoliko mjeseci.
Istraga se nastavlja: Dva ljekara osumnjičena za izazivanje smrti malog Aleksandra
Portal AnalitikaIzvor

Kako je potvrđeno "Blicu", Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv dvojice ljekara sa Dječije univerzitetske klinike u Tiršovoj - Đorđa Topličića i Siniše Dučića. Kako navodi dnevni list "Novosti", oni su osumnjičeni za teško djelo protiv zdravlja, a na ispitivanju u tužilaštvu su se branili ćutanjem.

Siniša Dučić je hirurg ortoped i posljednje tri godine zamjenik generalnog direktora bolnice. Doktor Đorđe Topličić je ljekar na specijalizaciji u Tiršovoj.

Kada je dječak preminuo krajem novembra prošle godine, policija je na zahtjev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je četvorogodišnji Aleksandar liječen.

Nakon sprovedene predistrage, tužilaštvo je u aprilu pokrenulo postupak protiv dvojice doktora Topličića i Dučića.

Istrazi će sredinom novembra biti saslušano nekoliko svjedoka, kao i roditelji dječaka, Dragana i Dejan Ademović.

Takođe, Tužilaštvo će naložiti i da se uradi medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li je Aleksandar adekvatno liječen i šta je prouzrokovalo smrt.

''Poslao sam molbu u Republičko tužilaštvo (RJT) da se slučaj delegira u nadležno tužilaštvo. Međutim, oni su ga proslijedili Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu, što mi je potpuno nejasno. Iskreno, mislim da u RJT imaju problema sa geografijom, jer novosadska tužilaštva, kao što vidite, nemaju veze sa ovim slučajem'', rekao je Milan Lazarević, advokat porodice Adamović.

U Dječijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj za "Blic" su izjavili da ne smiju da komentarišu ovaj slučaj dok je postupak u toku.

''U toku je postupak pred nadležnim tužilaštvom. Univerzitetska dječija klinika u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima i dostavlja tražene informacije. Nakon smrti djeteta obavljena je interna i eksterna kontrola. Kako ne bismo remetili postupak koji je u toku, dalja saopštenja do okončanja postupka nećemo davati'' kažu za "Blic" iz Tiršove.

Roditelji dječaka su protiv Dječije bolnice u Tiršovoj podnjeli privatnu tužbu.

Podsjetimo, Aleksandar Adamović (4) iz Županjca kod Lazarevca, koji je preminuo krajem 2015. nakon što su ga u bolnici u Tiršovoj otpustili s konstatacijom da je nagnječio lakat.

Portal Analitika