Crna hronika

Detalji ubistva Ivana Labana

Ivan Laban (29) iz Plava ubijen je sinoć poslije 20 sati iz zasjede u neposrednoj blizini Sportskog centra Topolica u Baru, dok je bio za upravljačem automobila ,,citroen C4“ (PL AF 316). Policija je do zaključenja “Pobjede” tragala za ubicama koje su se do Labanovog automobila dovezle motorom i iz pištolja ispalile više hitaca u mladića.
Detalji ubistva Ivana Labana
Portal AnalitikaIzvor

Mladić je preminuo u barskoj Opštoj bolnici, dok je djevojka koja je bila sa njim u autu prošla bez povreda. Prema saznanjima policije koja su bazirana na iskazima svjedoka, Laban je sa djevojkom gledao košarkašku utakmicu Mornar - Crvena zvezda.

Samo nekoliko minuta poslije završetka utakmice, koju je Laban pratio kao vatreni navijač Crvene zvezde, na nekoliko desetina metara od sportske sale je likvidiran. Kada su Laban i njegova djevojka sjeli u auto, dvije osobe sa kacigama na motociklu su prišle i pucale u njega.

Osim velikog broja policajaca, bilo je građana koji su se našli u blizini mjesta ubistva, a nakon uviđaja i u stanici policije gdje su ispričali ono što su vidjeli. Istražitelji sumnjaju da je ubistvo Labana pripremano i da su egzekutori znali da će gledati utakmicu i čekali ga u blizini njegovog automobila, koji je bio parkiran iza sportske dvorane. Surova likvidacija dogodila se, sa zadnje strane sale, kod ulaza koji koriste navijači.

Laban je, prema operativnim saznanjima policije, bio bezbjednosno interesantna osoba, čije se ime dovodilo u vezu sa raznim krivičnim djelima. Pominje se u optužnicama za pljačke, zbog čega je izdržavao zatvorsku kaznu u Njemačkoj. Posljednje vrijeme, prema saznanjima Pobjede, Laban je došao u sukob sa jednom barskom kriminalnom grupom zbog neraščišćenih poslova oko podjele plijena.

Izvor iz istrage tvrdi da se Laban sumnjivim poslovima bavio van granica Crne Gore i da je u matičnoj zemlji privođen zbog napada na policajca. Dosadašnja istraga ukazuje da je Laban imao nesuglasice sa pojedinim osobama iz kriminalnog miljea u Baru, pa će istražitelji provjeriti da li tu leži motiv ove egzekucije ili su ga njegovi poslovi u inostranstvu koštali života.

Osim ovog ubistva, barska policija mora da riješi i još neke egzekucije koje su se dogodile u prethodnom periodu, a još uvijek je nepoznat počinilac. U prethodna tri mjeseca u Baru su se dogodila četiri ubistva. Prije mjesec na kućnom pragu u barskom naselju Šušanj ubijen je Slavko Peković (58). Istog mjeseca – u septembru ubijen je i Željko Vukoslavčević (40) ispred zgrade u kojoj živi u centru Berana. Samo mjesec ranije likvidiran je Božidar Tomašević (35) u centru Bara. Tomašević je posljednjih godina živio u Novom Sadu. Nijedno od ovih ubistava nije riješeno.

 

Portal Analitika