Politika

CEDEM: DIK da preuzme odgovornost zbog prikupljanja potpisa

Državna izborna komisija (DIK) treba da preuzme odgovornost za neobezbjeđivanje kontrole prikupljanja potpisa birača i moguću zloupotrebu novca iz budžeta koji je uplaćen podnosiocima tih izbornih lista, smatraju u Centru za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).
CEDEM:   DIK da preuzme odgovornost zbog prikupljanja potpisa
Portal AnalitikaIzvor

Iz te organizacije su naveli da, nakon što je DIK saopštio konačne rezultate parlamentarnih izbora, vidljivo da čak kod četiri od ukupno 17 potvrđenih izbornih lista postoje značajna odstupanja između broja prikupljenih potpisa birača i osvojenih glasova.

U saopštenju CEDEM-a se pojašnjava da je iz konačnog izvještaja DIK-a, vidljivo da su te liste osvojile između 700 i 1.200 glasova što je višestruko manje od broja potpisa podrške koje su prikupile uoči predaje lista, a što dovodi u ozbiljnu sumnju autentičnost prikupljenih potpisa.

„CEDEM smatra da DIK treba da preuzme odgovornost za neobezbjeđivanje kvalitetne kontrole prikupljanja potpisa birača i moguću zloupotrebu budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od
89.400 EUR koja su uplaćena podnosiocima ovih izbornih lista, shodno zakonskim odredbama o finansiranju kampanje političkih subjekata“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je CEDEM tokom izborne kampanje uporno apelovao na DIK da saopšti metodologiju po kojoj će provjeravati vjerodostojnosti prikupljenih potpisa kako bi se preduprijedile moguće zloupotrebe i falsifikovanje od podnosilaca izbornih lista koji izbore mogu da iskoriste isključivo za pridobijanja nvca iz državnog budžeta na nedozvoljen način.

„Nažalost, kako DIK do danas nije odgovorila na naš zahtjev, CEDEM izražava ozbiljnu sumnju da DIK nije imao kapaciteta da ocjenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnešene u skladu sa zakonom, ali ni da sprovodi kvalitetnu i sveobuhvatnu kontrolu prikupljanja potpisa od strane birača“, navode iz te nevladine organizacije.

Oni su pozvali DIK da, u cilju onemogućavanja ponovne zloupotrebe i falsifikovanja potpisa birača na narednim izborima, kao i onemogućavanja nenamjenskog i nezakonitog trošenja državnih sredstava, pokrene procedure izrade posebnog akta kojim bi se sveobuhvatno uredio postupak kontrole prikupljenih potpisa i čijom primjenom bi se, u krajnjem, uticalo na povećanje povjerenja javnosti u izborni proces.

Portal Analitika