Društvo

DONACIJE ZA KAMPANJU: Partije skupile 737.000 eura

Političke partije sakupile su ukupno 737.387 eura od priloga za potrebe finansiranja kampanje za parlamentarne izbore. Od toga najveći dio su donacije koje je dobila Demokratska partija socijalista (DPS) 680.025 eura.
DONACIJE ZA KAMPANJU: Partije skupile 737.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz petnaestodnevnih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica koje su stranke dostavljale Agenciji za sprečavanje korupcije proizilazi da je od ukupno 17 učesnika izborne trke svega sedam lista prijavilo da ima donacije za potrebe vođenja kampanje.

Nakon DPS-a najviše priloga su, kako navodi Pobjeda, dobile Socijaldemokrate Ivana Brajovića 34.297 eura. Demokratski front je sakupio 10.275, Bošnjačka stranka 5.500, Socijaldemokratska partija 4.500 eura, Demokratska Crna Gora 2.290 i Pozitivna Crna Gora 500 eura.

Od lista koje su ostvarile parlamentarni status, sudeći prema podacima ASK, bez donacija su kampanju vodili Velika koalicija Ključ, koalicija „Albanci odlučno“ i HGI.

Da nemaju donacija prijavili su i albanska koalicija „Sa jednim ciljem“ (DP-DS-GI-Perspektiva), Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde, lista Demokratskog saveza Albanaca, Bošnjačka demokratska zajednica i Stranka srpskih radikala. Na sajtu ASK na listi onih koji su podnosili petnaestodnevne izvještaje nema Alternative Crna Gora i Srpske stranke, partija koje su takođe učestvovale na izborima.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđa da su privatni izvori finansiranja članarine, prilozi, prihodi od djelovanja političkih subjekata, prihodi od imovine, legati i zaduživanje kod banaka i drugih finansijskih institucija u Crnoj Gori.

Prilozi su: uplate koje fizička i pravna lica, privredna društva i preduzetnici dobrovoljno daju političkom subjektu, pružanje usluge ili proizvodi dati političkom subjektu bez naknade ili pod uslovima kojima se taj politički subjekat stavlja u povlašćeni položaj u odnosu na druge potrošače, zaduživanje kod banaka i drugih finansijskih institucija i organizacija pod uslovima koji odstupaju od tržišnih, kao i otpis dijela dugova precizirano je u zakonu.

Prema zakonu, politički subjekti su dužni da Agenciji na svakih petnaest dana u toku izborne kampanje dostavljaju izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica. Fizičko lice može nekoj partiji da uplati najviše 2.000 eura, a pravno lice najviše 10.000 eura na godišnjem nivou.

Ukupne troškove za potrebe izborne kampanje stranke će predstaviti u izvještajima o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora, koje su dužni da podnesu Agenciji do 15. novembra.

Pobjeda

Portal Analitika