Politika

Prestala da postoji Vlada izbornog povjerenja: Kraj političkog eksperimenta

Utvrđivanjem konačnih rezultata izbora od Državne komisije, zvanično je, shodno članovima leks specijalisa, istekao mandat opozicionim ministrima u izvršnoj vlasti, čime je i formalno prestala da postoji Vlada izbornog povjerenja.
Prestala da postoji Vlada izbornog povjerenja: Kraj političkog eksperimenta
Portal AnalitikaIzvor

Posebni zakon za sprovođenje političkog sporazuma o slobodnim i fer izborima, leks specijalis, donešen je, kako je navedeno u obrazloženju zakona, ,,radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces i eliminisanje razloga za osporavanje regularnosti predstojećih izbora“. Drugim riječima, glavni cilj predlagača je bio da na kraju izbornog procesa imamo priznanje izbornih rezultata i čestitanje pobjedniku.

Nepriznavanje izbora

Međutim, ništa se od toga nije desilo: opozicija nije priznala rezultate izbora, čime nije ispunjen prvi i ključni cilj Vlade izbornog povjerenja – da imamo nesporan izborni rezultat, priznat od strane svih učesnika. Nasuprot tome: opozicija, predvođena Demokratskim frontom, prvi put je u istoriji crnogorskog parlamentarizma otišla i korak dalje i potpisala dokument kojim se obavezala na nepriznavanje rezultata izbora?! Formalni razlog nema veze sa izbornim procesom: po opoziciji, hapšenja osumnjičenih za terorizam i stvaranje kriminalne organizacije dan prije izbora su direktno uticali na izborni rezultat.

Tvrde da je to uticalo na neopredijeljene birače, tako što je ,,drastičnim smanjenjem izlaznosti“ u popodnevnim časovima DPS namakla dovoljno da sa svojim partnerima formira većinu. Apsurdno objašnjenje imajući u vidu da je izlaznost za crnogorske prilike bila rekordna za parlamentarne izbore - čak 73 odsto, a da je rasla izlaznost i nakon saopštenja Specijalnog tužilaštva o hapšenjima državljana Srbije. Visoku izlaznost kao pozitivnu karakteristiku crnogorskih izbora iznijeli su i članovi posmatračke misije, EU i SAD priznajući toj istoj Vladi izbornog povjerenja da je uspješno sprovela izborni proces.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika