Politika

Lekić: DPS ponižava manjine i njihove predstavnike

Predsjednik DEMOS-a, Miodrag Lekić je reagovao povodom javne informacije Duška Markovića da će pregovori o formiranju buduće Vlade biti završeni u naredna dva dana.
Lekić: DPS ponižava manjine i njihove predstavnike
Portal AnalitikaIzvor

“Treba vidjeti da li Markovićeva izjava odgovara istini ili ne. Sumnja je osnovana iz najmanje dva razloga. Prvo, vrh DPS ne prestaje da proizvodi stvarnost u raznim verzijama, pa i u onim fantastičnim i kontradiktornim, ne brinući pritom da li postoje činjenice koje treba saopštiti javnosti. Drugo, Markovićeva izjava je u direktnoj suprotnosti sa izjavama čelnika stranaka manjinskih naroda koji su javno izjavili da pripremaju opsežnu platformu za pregovore sa političkim subjektima. Lično mi je  potvrđeno od  strane visokog funkcionera jedne partije manjinskih naroda da njihova platforma prije početka pregovora treba da bude  verifikovana na partijskim organima i to u sledećih nedelju dana”, kazao je Lekić.

    “ Nije teško zaključiti da proglašavanje DPS većine, pa i mandatara prije početka pregovora sa partijama manjina jeste pokušaj ponižavanja istih tih naroda i njihovih partija”, misli on.

   Ako je vrh DPS inferiorno, danima i na bruku Crne Gore čekao da premijer Srbije saopšti  poslednju verziju o navodnom državnom udaru na dan crnogorskih izbora  da bi tek tada sve postalo kontradiktorno i mutno -  crnogorska vlast u slučaju  stava manjina o fomiranju vlade  superiorno i brzo proglašava da je sve pod kontrolom, dodaje Lekić.

  “ Vidjećemo reakciju partija manjiskih naroda na ovo javno nipodaštavanje i njihovo tretiranja  satelita sa kojima DPS unaprijed zna da je sve riješeno”, govori on.

    Lekić Podsjeća da su tri subjekta - Ključ, Demokrate i SDP 22.10 uputili pismo Rafetu Husoviću, Genci Nimanbeguu i Mariji Vučinović za pregovore koji bi mogli dovesti do demokratskog prevazilaženja nastale situacije poslije navodnog državnog udara u zemlji.

“U našem predlogu su dati i modaliteti rješenja, pa i mogućnost formiranja vlade u kojoj bi partije manjina imale dominantan uticaj. Mi ćemo za razliku od DPS izraziti uvažavanje prema manjinama time što nećemo obmanjivati javnost o razvoju događaja, još manje arogantno prisvajati manjine, i što ćemo prema pravilima političke kulture sačekati odgovor partija manjinski naroda koji duguju javnosti i partijama potpisnicima pisma koji su dobili”, govori on.

   U svakom slučaju, radi se o velikoj javnoj odgovornosti partija manjinskih naroda. “Odgovornosti u vremenu duboke ekonomske krize, kriminalizacije društva, poremećaju svih vrijednosti, dakle odgovornosti prema svim građanima, posebno prema narodima koje predstavljaju. Vjerujem da su svijesni toga”, zaključuje Lekić.

Portal Analitika