Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

Sedam teorija zavjere za koje se ispostavilo da su istina

Teoretičare zavjera često nazivajuj ludacima koji iz dosade izmišljaju malo vjerovatne teorije, „kopajući“ stvari i izvlačeći ih iz konteksta, a iako to ponekad može biti i realnost.
Sedam teorija zavjere za koje se ispostavilo da su istina
Portal AnalitikaIzvor

Lakše je optužiti nekoga da je lud, nego otkriti mračne tajne, ali ove su se ipak stigle do javnosti.

Testiranja bolesti na ljudima: Američka vlada je od 1932. do 1972. godine vodila tajni eksperiment u kojem su 400 Afroamerikanaca zarazili sifilisom bez njihovog znanja, a kamoli pristanka. Muškarcima su rekli da imaju „lošu krv“ umjesto da ih obavijeste kako su zaraženi polnom bolešću i da ih liječe od nje. Cilj studije bio je analiza da li sifilis drugačije pogađa crnce od bijelaca. Do završetka studije, samo je 74 ispitanika ostalo živo.

Projekat MK-ULTRA: Portal Wired obajvio je navodne dokaze o tome kako su u ovom projektu agenti američke CIA-e ljudima davali razne koktele ljekova s ciljem isprobavanja tehnika kontrole uma i pronalaskom „seruma istine“ koji će kasnije koristiti na neprijateljima države. Takođe, željeli su da stvore i tzv. pilule za amenziju, a koristili su i terapije elektrošokovima, hipnozom, subliminalnim uvjeravanjem i tehnikama izolacije. Ovaj program spominje se u knjizi „Muškarci koji bulje u koze“, po kojoj je kasnije nastao istoimeni film s Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi.

Operacijom „Spajalica“ zločinci postali ugledni građani: Adolf Hitler ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao da zamisli da će stotine njegovih naučnika nakon Drugog svjetskog rata postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila. Nakon rata, SAD je htjela da poveća tehnološku i naučnu prednost nad drugim zemljama. Stoga su odlučili da iskoriste znanje nacističkih naučnika i da ih zaposle. Tajna operacija američke vlade nazvana je „Spajalica“ a cilj je bio domoći se naučnika iz poražene nacističke Njemačke. To su bili najveći stručnjaci iz ratne industrije, medicine i proizvodnje hemijskog oružja. Pretpostavka je bila - ako ih ne uzme SAD, uzeće ih Rusija. Skoro 1.600 talentovanih i uspješnih nacističkih naučnika, ljekara i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živjeli zahvaljujući američkoj vojsci koja je sistemski radila na lažiranju nacističkih biografija, te od nekadašnjih bliskih saradnika Hitlera napravila uzorne američke građane.

Lažno svjedočenje pred Kongresom: Nadžira, 15-godišnja djevojčica iz Kuvajta, svjedočila je 1990. godine pred američkim Kongresom o tome kako je vidjela da irački vojnici izvlače djecu iz inkubatora u bolnici i bacaju ih na pod. Kako je pisao Njujork tajms, istraga je kasnije pokazala da je svjedočenje organizovala PR kompanija „Hil & Nolton“, a da je Nadžira kći kuvajtskog ambasadora u SAD-u. Amnesti internešnl prvobitno je potvrdio iskaz djevojke, ali su nakon nove istrage organizacije za ljudska prava promijenile svoj stav. Cilj svjedočenja bilo je ubrzati američku akciju u Zalivskom ratu.

Hilsboro: Navijači Liverpula, njih 96 je 15. aprila 1989 zdrobljeno, a više od stotinu povrijeđeno u stampedu tokom utakmice na stadionu „Hilsboro“. Sudija u ovom slučaju je 2011. godine kazao porodicama stradalih da su teorije zavjere o tome čija je krivica za događaj - „glupost“, ali istina je izašla na vidjelo nakon 23 godine. Za tragediju je, ipak, bila kriva policija, a ne navijači. Više od dvije decenije porodice žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprječavanju ili ublažavanju posljedica. Kada su objavljeni rezultati nezavise istrage zasnovane na proučavanju više od 400.000 dokumenata, sve sumnje ogorčenih porodica su potvrđene. Među njima su i policijski izvještaji s rukom pisanim komentarima „ukloni posljednju stranicu“, „ukloni posljednji odlomak“ i „prepravljeno na zahtjev“.

Trovanje alkohola za vrijeme prohibicije: SAD je 18. amandmanom u januaru 1920. zabranio proizvodnju, prodaju i transport alkohola - ali ne i njegovo konzumiranje. Uprkos naporima vlade, problem alkoholizma je zapravo narastao u tom periodu. Do sredine 1927, vlada SAD-a stavljala je smrtonosne hemikalije u alkohol. Prvo je koristila metil-alkohol, ali su poslije odlučili da stavljaju kerozin, hloroform i aceton, zbog čega su posljedice konzumacije alkohole bile još teže. Iako je glavni tužilac u Njujorku Čarls Noris pokušao da upozori javnost, otrovni alkohol je 1926. godine u Njujorku ubio 400 ljudi. Sljedeće godine umrlo ih je 700.

Operacija „Nortvuds“: Ovo je bio američki plan iz doba Hladnog rata: namjeravali su da lažiraju razne napade širom SAD-a za koje bi optužili Kubu i potom je napali i uništili uz podršku cijelog svijeta. Iako su o tome pronađeni i objavljeni dokumenti, plan srećom nikada nije prešao u aktivnu fazu.

Pitanje je koliko je još ovakvih teorija za koje će vrijeme pokazati pravu istinu.

Izvor i foto: B92/Express.hr/Thinkstock

Portal Analitika